Wykonanie
Przepis na te nietypowe kopytka znalazłyśmy w starym zeszycie i postanowiłyśmy je wypróbować. Mają specyficzny smak i są bardzo sycące, w sam raz na jednodaniowy obiad.Składniki:2 szklanki
fasolićwierć szklanki
bulionu3\4 szklanki
mąki pszennejjajo2 łyżeczki suszonego cząbru
sólWykonanie:Umytą
fasolę zalać
wodą i odstawić na noc.Następnego dnia ugotować (ale nie rozgotować), osączyć i ostudzić. Przepuścić
fasolę przez maszynkę, dodać
jajko,
mąkę,
sól,
bulion, cząber, dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować wałek, pokroić na skośne kawałki jak na kopytka, wrzucić do osolonej
wody i gotować 5 -7 minut od momentu wypłynięcia. Osączyć i polać stopionym
masłem. Podawać z surówką z
kiszonej kapusty.