Wykonanie
Pisałam już kilka dni temu, że uważam mieloną
fasolę Bayos za bardzo uniwersalny produkt w kuchni, z którego można wyczarować wiele fajnych rzeczy. Skoro pochodzi z Meksyku, postanowiłam spróbować jej w placuszkach z
mąki kukurydzianej, które mogą służyć jako
pieczywo. Placuszki nie są smażone, a suszone, co nadaje im smak dość charakterystyczny dla tortilli czy nachos.
Fasolę Bayos mieloną kupicie w sklepie z meksykańskimi produktami - Arriba . Serdecznie polecam to miejsce!




Składniki na 12 sztuk:5 łyżek mielonej brązowej
fasoli Bayos ze sklepu Arriba8 łyżek
mąki kukurydzianej2 łyżki
mąki pszennej2
jajkaewentualnie
sól do smakuodrobina
oliwy do smażeniaPrzygotowanie:Do miseczki wbijam
jajka, dodaję mieloną
fasolę Bayos i mieszam dokładnie. Dodaję
mąkę kukurydzianą i pszenną, mieszam łyżką do połączenia się składników, ewentualnie doprawiam
solą, po czym przekładam ciasto na stolnicę podsypaną
mąką kukurydzianą i zagniatam w kulę. Rozwałkowuję ciasto na placek grubości ok. 0,3-0,4 mm, wykrawam foremką kółka (średnica 8 cm). Z jednej strony nacinam placuszki jak na zdjęciu.
Oliwę rozsmarowuję pędzelkiem na rozgrzanej patelni i smażę placuszki z obu stron na bardzo małym ogniu, łącznie ok. 12 minut. Powinny się bardziej suszyć niż smażyć. Podaję na gorąco jako
pieczywo do
sosów lub na zimno do salsy.Przepis autorski.




