Wykonanie
Moje ulubione. Jedyne, które można jeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie nam parę centymetrów tu i ówdzie...Składniki na około 34
ciasteczek:200 g
masła3/4 szkl.
brązowego cukru lub opcjonalnie 0,5 szkl
cukru i łyżka
miodu, najlepiej ciemnego1
jajkocukier waniliowy1szkl.
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody, ½ łyżeczki
proszku do pieczenia2,5 szkl.
płatków owsianych górskich
Masło utrzeć mikserem , stopniowo dodawać
cukier, następnie
jajko i po kolei wszystkie składniki, zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta robić kulki wielkości
orzecha włoskiego, spłaszczyć i układać na blaszce w sporych odstępach, gdyż rosną na boki. Piec mniej więcej 15 minut, chwilę odczekać i zdjąć z blaszki jeszcze ciepłe, bo
potem się kruszą.
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: