ßßß
Składniki (pełna blacha ciasteczek)80 g miękkiego masła6 łyżek cukru2 łyżeczki miodu (lub dodatkowe łyżeczki cukru)1 jajkookoło 120 g mąki pszennej (może być np. pełnoziarnista i zwykła pół na pół)80 g płatków owsianych1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1-2 garście rodzynek (wymoczonych i odsączonych)1-2 garście orzechów laskowychPrzygotowanie:Orzechy uprażyć na suchej patelni, żeby łatwiej można było zdjąć łupiny. Usunąć łupinki lub chociaż ich większość (mi nie udało się w całości), orzechy posiekać. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać miód oraz jajko i ucierać jeszcze chwilę. Następnie dodać mąkę, proszek, sodę, płatki owsiane, rodzynki oraz większość orzechów (zostawić część do obsypania wierzchu ciastek) i dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, dodać odrobinę jasnej mąki. Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego), układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zostawiając nieco miejsca wokół. Każdą kulkę lekko spłaszczyć widelcem i posypać posiekanymi orzechami, lekko wciskając je palcami. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C aż będą złociste. Wystudzić na kratce. Smacznego! :)