Wykonanie
Tradycyjnie moja zupa z dyni była z
serkiem topionym, lecz z braku tegoż składnika dodałam
serek mascarpone, bo akurat miałam w lodówce i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Zupa jest bardzo delikatna, lekko słodkawa i baaardzo sycąca..Składniki:1 kg dyni obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę,3 łyżki
serka mascarpone,ząbek
czosnku,rosołek warzywny,
gałka muszkatołowa,
pieprz
Dynię ugotować w wodzie z dodatkiem
bulionu warzywnego. W czasie gotowania dodać ząbek
czosnku i ewentualnie
gałkę muszkatołową.Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki
serka mascarpone, doprawić do smaku i zmiksować na krem.Ponieważ bardzo lubię
szpinak zupę udekorowałam przesmażonymi na masełku listkami z dodatkiem
czosnku i pestek dyni, lecz jeśli ktoś nie lubi , to z samym
groszkiem ptysiowym też będzie ok.:)