ßßß Cookit - przepis na Królik w sosie musztardowym

Królik w sosie musztardowym

Wykonanie

Jest to jedno z moich ulubionych dań,przygotowuje się je szybko i równie szybko znika z talerzy. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a zaskakuje aromatem. Przepis na nie pochodzi z książki " Kuchnia francuska na co dzień i od święta ".
Składniki:
1 królik (ok 1,5 kg)
30 g masła lub margaryny
1 łyżka oleju
20 g mąki
1 cebula
2 łyżki śmietany
3 goździki
tymianek
natka pietruszki
liść laurowy
1 łyżka ostrej musztardy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Królika umyć i pokroić na porcje. Obrumienić na mocno rozgrzanym oleju.
W rondlu rozgrzać masło lub margarynę, przełożyć zrumienione kawałki królika, oprószyć mąką i wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać całą cebulę z wbitymi goździkami, tymianek, liść laurowy, natkę pietruszki, sól i pieprz. przykryć szczelnie i dusić na wolnym ogniu 45 minut.
Porcje królika przełożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.
Śmietanę wymieszać z musztardą i na bardzo wolnym ogniu połączyć z sosem w rondlu, ubijając rózgą.
Królika polać sosem i natychmiast podawać.
Źródło:http://ksiazkinapatelni.blogspot.com/2013/11/krolik-w-sosie-musztardowym.html