Wykonanie
Jest to jedno z moich ulubionych dań,przygotowuje się je szybko i równie szybko znika z talerzy. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a zaskakuje aromatem. Przepis na nie pochodzi z książki " Kuchnia francuska na co dzień i od święta ".Składniki:1
królik (ok 1,5 kg)30 g
masła lub
margaryny1 łyżka
oleju20 g
mąki1
cebula2 łyżki
śmietany3
goździkitymianeknatka pietruszkiliść laurowy1 łyżka ostrej
musztardysólpieprzPrzygotowanie:
Królika umyć i pokroić na porcje. Obrumienić na mocno rozgrzanym
oleju.W rondlu rozgrzać
masło lub
margarynę, przełożyć zrumienione kawałki
królika, oprószyć
mąką i wymieszać drewnianą łyżką.Dodać całą
cebulę z wbitymi
goździkami,
tymianek,
liść laurowy,
natkę pietruszki,
sól i
pieprz. przykryć szczelnie i dusić na wolnym ogniu 45 minut.Porcje
królika przełożyć na głęboki półmisek i trzymać w cieple.
Śmietanę wymieszać z
musztardą i na bardzo wolnym ogniu połączyć z sosem w rondlu, ubijając rózgą.
Królika polać sosem i natychmiast podawać.