Wykonanie
Składniki(na 8 porcji)- 5 jaj (ok. 300g),- ¼ szklanki
cukru (ok. 50g),- 2 woreczki
kaszy gryczanej (ok. 200g),- szklanka
mąki pszennej Graham (ok. 130g),- 5 łyżek
oleju rzepakowego (ok. 50ml),- tabliczka
gorzkiej czekolady (ok. 100g),- łyżeczka
kakao (ok. 5g),- 2 łyżki
suszonej żurawiny (ok. 24g),- łyżka prażonych
płatków migdałów (ok. 10g),- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1-2 łyżki
mleka.Sposób przygotowania1.
Kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu blendujemy na gładką masę.2. Rozpuszczamy ½ tabliczki
czekolady w kąpieli
wodnej.3.
Jajka ubijamy z
cukrem.4. Do
jajek dodajemy wystudzoną
czekoladę, zmiksowaną
kaszę gryczaną i
olej.5. Do masy dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Całość delikatnie mieszamy.6. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 min. w 180⁰C.7. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy w kąpieli
wodnej ½ tabliczki
czekolady (z dodatkiem 1-2 łyżek
mleka).8. Wystudzone ciasto oblewamy polewą i dekorujemy
żurawiną oraz uprażonymi
płatkami migdałów.

Ciasto gryczane jest bogate w:- magnez (pochodzący z
kaszy i
czekolady), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,- cynk (pochodzący z
kaszy), który zapewnia prawidłowy wygląd włosów i paznokci.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 130 gEnergia: 350 , 9 kcal
Białko: 11,1 gTłuszcze: 15 , 8 gWęglowodany: 44 , 7 gBłonnik pokarmowy : 3 , 9 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza