ßßß
Dziś Dzień Czekolady. Bo jak tu nie lubić czekolady?
U mnie trochę przekornie, bo zamiast ciasta czekoladowego, czy innego deseru z dodatkiem czekolady, czekoladowe śniadanie. Mimo, że zajadam się nią głównie zimą, doskonale nadaje się także na chłodne wiosenne poranki.Składniki na dwie duże porcje:-9 łyżek płatków owsianych górskich -1 łyżka siemienia lnianego-1 łyżka dowolnych otrębów -1-2 łyżki miodu -2 szklanki mleka-1 łyżka jogurtu naturalnego -świeży imbir (ok 3cm) starty na tarce-2 łyżki kakao-2 niewielkie gruszkiPłatki, siemię i kakao mieszamy w rondelku, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do wchłonięcia całości mleka i napęcznienia. Ja robię to zawsze poprzedniego wieczoru.Do masy owsiankowej dodajemy miód, jogurt i imbir, mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do dwóch mniejszych naczynek żaroodpornych, lub jednego większego. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne, wciskamy w masę owsiankową. Zapiekamy około pół godziny w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego!