Wykonanie

Dziś Dzień
Czekolady. Bo jak tu nie lubić czekolady?

U mnie trochę przekornie, bo zamiast ciasta
czekoladowego, czy innego deseru z dodatkiem
czekolady,
czekoladowe śniadanie. Mimo, że zajadam się nią głównie zimą, doskonale nadaje się także na chłodne wiosenne poranki.Składniki na dwie duże porcje:-9 łyżek
płatków owsianych górskich -1 łyżka
siemienia lnianego-1 łyżka dowolnych
otrębów -1-2 łyżki
miodu -2 szklanki
mleka-1 łyżka
jogurtu naturalnego -świeży
imbir (ok 3cm) starty na tarce-2 łyżki
kakao-2 niewielkie
gruszkiPłatki, siemię i
kakao mieszamy w rondelku, zalewamy
mlekiem i zagotowujemy. Odstawiamy do wchłonięcia całości
mleka i napęcznienia. Ja robię to zawsze poprzedniego wieczoru.Do masy owsiankowej dodajemy
miód,
jogurt i
imbir, mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do dwóch mniejszych naczynek żaroodpornych, lub jednego większego.
Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne, wciskamy w masę owsiankową. Zapiekamy około pół godziny w temperaturze 180-200 stopni.

Smacznego!