Wykonanie

Uwielbiam obdarowywać innych domowymi wypiekami. Jednak piekąc tony pierniczków i
cynamonowych ciasteczek, muszę pamiętać o tym, że nie każdy jest słodyczolubny (też w to nie
mogę uwierzyć). Taki mój Śfagier, na przykład, ze
słodyczy to najbardziej lubi
kiełbasę, albo gęsię udko. Dlatego w tym roku
słodyczy Mikołaj nie przyniósł, a wytrawne
ciasteczka świetne jako dodatek do
piwa i nie tylko.
Ciasteczka są kruche, możemy je urozmaicać w zależności od naszych upodobań, wystarczy tylko posypać dowolnymi
przyprawami.Składniki (na około 60 sztuk, w zależności od wielkości):-0,5kg
mąki-100g
masła (w temperaturze pokojowej)-2
jajka-4 łyżki
mleka-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-0,5 łyżeczki
soliDo posmarowania:-jako-1 łyżka
mlekaDo posypania:-gruba
sól-nasiona
kminku-
mak-
papryka-inne ulubione dodatki
Masło ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy
sól,
jajka,
mleko. Na koniec wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i mieszamy. Powstałe ciasto wyrabiamy ręcznie, wałkujemy na grubość ok. 2mm i wycinamy niewielkie kółeczka lub inne kształty). Ja używam do tego małego kieliszka (od
wódki), aby
ciasteczka były dość drobne.
Ciasteczka układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Smarujemy
jajkiem rozkłóconym z
mlekiem i posypujemy
przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (około 20 minut).

Smacznego!