ßßß
Uwielbiam obdarowywać innych domowymi wypiekami. Jednak piekąc tony pierniczków i cynamonowych ciasteczek, muszę pamiętać o tym, że nie każdy jest słodyczolubny (też w to nie mogę uwierzyć). Taki mój Śfagier, na przykład, ze słodyczy to najbardziej lubi kiełbasę, albo gęsię udko. Dlatego w tym roku słodyczy Mikołaj nie przyniósł, a wytrawne ciasteczka świetne jako dodatek do piwa i nie tylko. Ciasteczka są kruche, możemy je urozmaicać w zależności od naszych upodobań, wystarczy tylko posypać dowolnymi przyprawami.Składniki (na około 60 sztuk, w zależności od wielkości):-0,5kg mąki-100g masła (w temperaturze pokojowej)-2 jajka-4 łyżki mleka-2 łyżeczki proszku do pieczenia-0,5 łyżeczki soliDo posmarowania:-jako-1 łyżka mlekaDo posypania:-gruba sól-nasiona kminku-mak-papryka-inne ulubione dodatki
Masło ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy sól, jajka, mleko. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Powstałe ciasto wyrabiamy ręcznie, wałkujemy na grubość ok. 2mm i wycinamy niewielkie kółeczka lub inne kształty). Ja używam do tego małego kieliszka (od wódki), aby ciasteczka były dość drobne. Ciasteczka układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor (około 20 minut).
Smacznego!