ßßß
Z przepisem na knekkebrød pierwszy raz zetknęłam się na stronie mojewypieki.com . Jest to chrupki ziarnisty chlebek popularny zwłaszcza w Norwegii. Ten zlepek nasion wszelakich można porównać do pieczywa typu Wasa, ale kupne chlebki nie dorastają mu do pięt! Kiedy tylko pierwsza blacha wyszła z piekarnika, żałowałam, że zrobiłam tylko połowę porcji. Od tego czasu oryginalny przepis uległ kilku modyfikacjom i teraz cieszę się idealnie chrupkimi i kruchymi kromeczkami. Doskonałe na śniadanie, przekąskę, kolację. Na słodko z dżemem lub masłem orzechowym, na wytrawnie z serem albo ulubioną szynką. Kiedy tylko widzę, że kończy się zapas, od razu piekę kolejną dużą porcję. bo chlebek zamknięty w szczelnym pojemniku może długo poleżeć.Z podanych proporcji wychodzą dwie duże standardowe blachy piekarnikowe - około 20-24 kromek (w zależności od wielkości):-100ml płatków żytnich-300ml płatków owsianych-400ml mąki żytniej razowej-150ml pestek słonecznika-50ml pestek dyni-150ml ziaren siemienia lnianego-25ml ziaren sezamu-25ml ziaren maku-700ml wody-1 łyżeczka soliWszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut do napęcznienia.Blachy wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Gotową masę wykładamy równomiernie na blaszki i rozsmarowujemy na grubość nie większą niż 3mm (im chlebek cieńszy, tym bardziej chrupki).Pieczemy w temperaturze 170stopni (najlepiej w termoobiegu) przez około 60 minut. Po około 10 minutach od wstawienia do piekarnika, kroimy chlebek ostrym nożem na kawałki. W czasie pieczenia uchylamy piekarnik 3-4 razy na około 5 minut w celu usunięcia nadmiaru wilgoci. Po upływie 60 minut przekładamy chlebek na kratkę i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut - chlebek będzie wtedy bardziej chrupki.
Smacznego!