Wykonanie
Z przepisem na knekkebrød pierwszy raz zetknęłam się na stronie mojewypieki.com . Jest to chrupki ziarnisty chlebek popularny zwłaszcza w Norwegii. Ten zlepek nasion wszelakich można porównać do
pieczywa typu Wasa, ale kupne
chlebki nie dorastają mu do pięt! Kiedy tylko pierwsza blacha wyszła z piekarnika, żałowałam, że zrobiłam tylko połowę porcji. Od tego czasu oryginalny przepis uległ kilku modyfikacjom i teraz cieszę się idealnie chrupkimi i kruchymi kromeczkami. Doskonałe na śniadanie, przekąskę, kolację. Na słodko z
dżemem lub
masłem orzechowym, na wytrawnie z
serem albo ulubioną
szynką. Kiedy tylko widzę, że kończy się zapas, od razu piekę kolejną dużą porcję. bo chlebek zamknięty w szczelnym pojemniku może długo poleżeć.Z podanych proporcji wychodzą dwie duże standardowe blachy piekarnikowe - około 20-24 kromek (w zależności od wielkości):-100ml
płatków żytnich-300ml
płatków owsianych-400ml
mąki żytniej razowej-150ml pestek
słonecznika-50ml pestek dyni-150ml ziaren
siemienia lnianego-25ml ziaren
sezamu-25ml ziaren
maku-700ml
wody-1 łyżeczka
soliWszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut do napęcznienia.Blachy wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Gotową masę wykładamy równomiernie na blaszki i rozsmarowujemy na grubość nie większą niż 3mm (im chlebek cieńszy, tym bardziej chrupki).Pieczemy w temperaturze 170stopni (najlepiej w termoobiegu) przez około 60 minut. Po około 10 minutach od wstawienia do piekarnika, kroimy chlebek
ostrym nożem na kawałki. W czasie pieczenia uchylamy piekarnik 3-4
razy na około 5 minut w celu usunięcia nadmiaru wilgoci. Po upływie 60 minut przekładamy chlebek na kratkę i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut - chlebek będzie wtedy bardziej chrupki.
Smacznego!