ßßß Cookit - przepis na tort na piwie z popcornem

tort na piwie z popcornem

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto widziałem już jakiś czas temu w Domowej Cukierni Ewy, ale dopiero teraz znalazłem chwilę wolnego czasu aby wykorzystać tą recepturę. Przepis uległ niewielkim zmianom i tak ciasto piwne stało się piwnym tortem, który idealnie nadaje się na jutrzejszą okazję, czyli dzień ojca. Początkowo miał wyglądać nieco inaczej. Chciałem tradycyjnie pokryć go w całości kremem, jednak uznałem, że boki zostawię nieruszone bo w końcu tort dla ojca nie musi być wypieszczony :D
ciasto:
270 g mąki
250 g masła
200 g cukru
50 g kakao
200 ml ulubionego piwa
140 ml kwaśnej śmietany np. 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło oraz piwo umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników (nie zagotować!). Dodać cukier oraz kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Jajka połączyć ze śmietaną przy pomocy miksera i cały czas mieszając dodawać ostudzoną mieszankę piwną. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec w 180C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Gotowe ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem.
krem:
400 ml kremówki
300 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
popcorn w karmelu (do dekoracji)
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać ubitą na sztywno kremówkę i dokładnie wymieszać. Kremem przełożyć blaty tortu. Wierzch ciasta przykryć kremem. Całość wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem wierzch udekorować popcornem w karmelu.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/06/tort-na-piwie-z-popcornem.html