Wykonanie
Przepis na to ciasto widziałem już jakiś czas temu w Domowej
Cukierni Ewy, ale dopiero teraz znalazłem chwilę wolnego czasu aby wykorzystać tą recepturę. Przepis uległ niewielkim zmianom i tak ciasto
piwne stało się piwnym
tortem, który idealnie nadaje się na jutrzejszą okazję, czyli dzień ojca. Początkowo miał wyglądać nieco inaczej. Chciałem tradycyjnie pokryć go w całości kremem, jednak uznałem, że boki zostawię nieruszone bo w końcu tort dla ojca nie musi być wypieszczony :Dciasto:270 g
mąki250 g
masła200 g
cukru50 g
kakao200 ml ulubionego
piwa140 ml kwaśnej
śmietany np. 18%2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkaMąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Masło oraz
piwo umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników (nie zagotować!). Dodać
cukier oraz
kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Jajka połączyć ze
śmietaną przy pomocy miksera i cały czas mieszając dodawać ostudzoną mieszankę
piwną. Na koniec stopniowo dodawać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować
masłem. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec w 180C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Gotowe ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem.krem:400 ml kremówki300 g
mascarpone4 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
waniliipopcorn w karmelu (do dekoracji)
Mascarpone utrzeć z
cukrem pudrem i ekstraktem z
wanilii. Dodać ubitą na sztywno kremówkę i dokładnie wymieszać. Kremem przełożyć blaty
tortu. Wierzch ciasta przykryć kremem. Całość wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem wierzch udekorować popcornem w karmelu.Smacznego! :)