ßßß Cookit - przepis na sernik dekadencki

sernik dekadencki

nazwa

Wykonanie

Do weekendu coraz mniej dni. Mamy środek tygodnia, jak go przetrwać? Na dziś polecam genialny sernik dekadencki. Kolejne połączenie toffi i orzechów, ale tym razem orzechów włoskich. W klasycznej wersji tego ciasta pojawiają się orzeszki ziemne, ja jednak postanowiłem zamienić je właśnie na włoskie. Sernik wyszedł cudowny i mogę zapewnić, że nie przejdziecie obok niego obojętnie.
spód:
150 g herbatników
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżki masła orzechowego
Herbatniki utrzeć w blenderze i połączyć z masłem oraz masłem orzechowym. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał i zamknąć obręcz formy. Nadmiar papieru odciąć. Mieszkanka z herbatników i masła wyłożyć dno oraz częściowo boki tortownicy.
masa serowa:
500 g twarogu
200 g serka mascarpone
3 łyżki mąki pszennej
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
100 g białej czekolady
5 jajek
Twaróg ucierać mikserem z mąką przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodawać mleko skondensowane. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy serowej. Dokładnie połączyć i przelać na spód z ciasteczek. Całość piec w 175 º C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 º C i piec kolejne 90 minut.
wierzch:
100 ml śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę połączyć z cukrem pudrem. Otrzymaną mieszanką posmarować wierzch sernika i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin.
polewa toffi:
125 ml kremówki 36%
30 g brązowego cukru
30 g miodu
30 g masła
orzechy ziemne (solone) lub włoskie (do dekoracji)
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia. Całość gotować na małym ogniu przez 20 minut. Wystudzonym toffi polać sernik i udekorować orzechami włoskimi.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/10/sernik-dekadencki.html