Wykonanie
Do weekendu coraz mniej dni. Mamy środek tygodnia, jak go przetrwać? Na dziś polecam genialny sernik dekadencki. Kolejne połączenie
toffi i
orzechów, ale tym razem
orzechów włoskich. W klasycznej wersji tego ciasta pojawiają się
orzeszki ziemne, ja jednak postanowiłem zamienić je właśnie na włoskie. Sernik wyszedł cudowny i
mogę zapewnić, że nie przejdziecie obok niego obojętnie.

spód:150 g
herbatników3 łyżki roztopionego
masła2 łyżki
masła orzechowegoHerbatniki utrzeć w blenderze i połączyć z
masłem oraz
masłem orzechowym. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał i zamknąć obręcz formy. Nadmiar papieru odciąć. Mieszkanka z
herbatników i
masła wyłożyć dno oraz częściowo boki tortownicy.masa serowa:500 g
twarogu200 g
serka mascarpone3 łyżki
mąki pszennej150 ml
mleka skondensowanego słodzonego100 g
białej czekolady5
jajekTwaróg ucierać mikserem z
mąką przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodawać
mleko skondensowane. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym
jajku.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i dodać do masy serowej. Dokładnie połączyć i przelać na spód z
ciasteczek. Całość piec w 175 º C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 º C i piec kolejne 90 minut.wierzch:100 ml
śmietany 12% lub 18%3 łyżki
cukru pudruŚmietanę połączyć z
cukrem pudrem. Otrzymaną mieszanką posmarować wierzch sernika i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin.polewa
toffi:125 ml kremówki 36%30 g
brązowego cukru30 g
miodu30 g
masłaorzechy ziemne (solone) lub włoskie (do dekoracji)Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia. Całość gotować na małym ogniu przez 20 minut. Wystudzonym
toffi polać sernik i udekorować
orzechami włoskimi.Smacznego! :)

