ßßß
spód:150 g herbatników3 łyżki roztopionego masła2 łyżki masła orzechowegoHerbatniki utrzeć w blenderze i połączyć z masłem oraz masłem orzechowym. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał i zamknąć obręcz formy. Nadmiar papieru odciąć. Mieszkanka z herbatników i masła wyłożyć dno oraz częściowo boki tortownicy.masa serowa:500 g twarogu200 g serka mascarpone3 łyżki mąki pszennej150 ml mleka skondensowanego słodzonego100 g białej czekolady5 jajekTwaróg ucierać mikserem z mąką przez 2-3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Nadal miksując dodawać mleko skondensowane. Kiedy składniki dobrze się połączą, wbijać po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy serowej. Dokładnie połączyć i przelać na spód z ciasteczek. Całość piec w 175 º C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 º C i piec kolejne 90 minut.wierzch:100 ml śmietany 12% lub 18%3 łyżki cukru pudruŚmietanę połączyć z cukrem pudrem. Otrzymaną mieszanką posmarować wierzch sernika i piec kolejne 15 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na 6 godzin.polewa toffi:125 ml kremówki 36%30 g brązowego cukru30 g miodu30 g masłaorzechy ziemne (solone) lub włoskie (do dekoracji)Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia. Całość gotować na małym ogniu przez 20 minut. Wystudzonym toffi polać sernik i udekorować orzechami włoskimi.Smacznego! :)
