ßßß Cookit - przepis na kołacz wielkanocny z serem

kołacz wielkanocny z serem

nazwa

Wykonanie

Dziś już ostatni, tegoroczny przepis na ciasto Wielkanocne. I żeby nie gadać za dużo - Słodkich i wesołych Świąt! :)
masa:
100 g twarogu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Twaróg wymieszać z cukrem. Dodać żółtko, śmietanę, mąkę i dobrze połączyć.
ciasto:
250 g mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
50 g cukru
50 g masła
1 jajko
1 jajko (do posmarowania)
płatki migdałów (opcjonalnie)
Drożdże umieścić w misce. Dodać 1 łyżkę cukru, połowę ciepłego mleka i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie połączyć. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, cukier i jajko. Dokładnie wymieszać. Na koniec wlać wystudzone masło i wyrobić ręką na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut (ja pozostawiłem na całą noc). Wyrośnięte ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na ciasto wyłożyć masę serową i zawinąć jak roladę. Końce ciasta zlepić ze sobą tak aby powstał wieniec. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką gorącej wody. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 º C przez 20 minut. Następnie temperaturę piekarnika zredukować do 160 º C i piec kolejne 20 minut. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/04/koacz-wielkanocny-z-serem.html