Wykonanie

Dziś już ostatni, tegoroczny przepis na ciasto Wielkanocne. I żeby nie gadać za dużo - Słodkich i wesołych Świąt! :)masa:100 g
twarogu1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżka kwaśnej
śmietany1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
żółtkoTwaróg wymieszać z
cukrem. Dodać
żółtko,
śmietanę,
mąkę i dobrze połączyć.ciasto:250 g
mąki pszennej125 ml ciepłego
mleka15 g świeżych
drożdży50 g
cukru50 g
masła1
jajko1
jajko (do posmarowania)
płatki migdałów (opcjonalnie)
Drożdże umieścić w misce. Dodać 1 łyżkę
cukru, połowę ciepłego
mleka i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki
mąki i dokładnie połączyć. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą
mąkę,
cukier i
jajko. Dokładnie wymieszać. Na koniec wlać wystudzone
masło i wyrobić ręką na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut (ja pozostawiłem na całą noc). Wyrośnięte ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, podsypać
mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na ciasto wyłożyć masę
serową i zawinąć jak roladę. Końce ciasta zlepić ze sobą tak aby powstał wieniec. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką gorącej
wody. Wierzch ciasta posypać
płatkami migdałowymi. Piec w 180 º C przez 20 minut. Następnie temperaturę piekarnika zredukować do 160 º C i piec kolejne 20 minut. Studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.Smacznego! :)



