ßßß
Składniki:(na dwie małe porcje)150 g gęstego jogurtu np. greckiego lub bałkańskiego1 duży ogórek1 pęczek koperku2-3 ząbki czosnku25 g orzechów włoskichszklanka wody przegotowanej*5 ml oliwy z oliweksól, pieprz* Ilość wody podaję orientacyjnie, należy jej dodać wedle uznania.Przygotowanie:Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (możemy go także zetrzeć na tarce) i przekładamy do miski. Dorzucamy drobno posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie dodajemy jogurt oraz oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę, do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Chłodnik nie powinien być zbyt gęsty. Zamiast większej ilości wody, można dodać także kostki lodu. Gdy się rozpuszczą, chłodnik będzie rzadszy.Gotową zupę podajemy w małych miseczkach, posypaną posiekanymi orzechami włoskimi oraz udekorowaną koperkiem, bądź kilkoma kroplami oliwy.Smacznego!