Wykonanie
Sos tzatziki to
jogurtowy sos grecki, w którym smak
ogórka idealnie łączy się z
jogurtem i mocno wyczuwalnym
czosnkiem. Świetnie pasuje do wielu potraw -
mięs, warzyw,
pieczywa. Ja stosuję go najczęściej jako sos do
ziemniaków. Nadaje się również do maczania warzyw,
chipsów,
pieczywa. Sprawdza się jako dodatek do potraw z grilla.
Sos jest prosty i szybki w wykonaniu, a dodatkowo niedrogi i bardzo smaczny.
Czas przygotowania : 10 minSkładniki :- 1 zielony
ogórek- 0,5l
jogurtu (grecki lub naturalny)- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki
koperku- 1 łyżka
natki pietruszki- 1 łyżka
oliwy z oliwek-
sól,
pieprz1. Obierz i utrzyj
ogórka na tarce o grubych oczkach.2.
Posól i odstaw na chwilę, po czym odciśnij sok.3. Przeciśnij
czosnek przez praskę i dodaj do
ogórka.4.
Koperek i
natkę posiekaj, dodaj do
ogórka.5. Dodaj
oliwę, dopraw
solą i
pieprzem do smaku.6. Połącz całość z
jogurtem. Odstaw do lodówki na minimum 30 min, aby sos nabrał smaku.Smacznego