Wykonanie
Przyznam Wam się, że mam słabość do tego, co
kokosowe. Szczególną sympatią darzę
kokosowe desery i ciasta. Rafaello jest moim ulubionym. Puszysty
biszkopt i dość słodka masa tworzą istną ucztę dla podniebienia. Rafaello doskonale sprawdzi się na Święta, urodziny lub inną specjalną okazję. Najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to koniecznie upieczcie go sobie do popołudniowej
kawki!
Składniki:
biszkopt:6
jajek175 g
cukru160 g
mąki pszennej2 łyżki stołowe
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solikrem:1 l
mleka200 g
wiórków kokosowych2 opakowania (po 40 g ) budyniu
śmietankowego175 g
cukru250 g
masła2 łyżki stołowe
mąki ziemniaczanejdodatkowo:
likier kokosowy lub poncz do nasączenia
biszkoptawiórki kokosowe do posypaniaPrzygotowanie:
biszkopt:Zaczynamy od odmierzenia wszystkich składników i rozgrzania piekarnika do 160 stopni. Ważne jest, aby przed przygotowaniem ciasta wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Na początek starannie ubijamy
białka ze szczyptą
soli, na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodajemy partiami
cukier i ubijamy
białka sztywną pianę. Na średnich obrotach miksera dolewamy kolejno
żółtka, robiąc kilka sekund przerwy po każdym z nich. Następnie dodajemy oba rodzaje
mąki,
proszek do pieczenia oraz esencje
waniliową. Całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. W żadnym wypadku nie używamy w tym celu miksera, bo
biszkopt straci swą puszystość.Dno blachy o wymiarach 36 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegów nie natłuszczamy. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu gorącą formę z
ciastem rzucamy na podłogę z wysokości 30-40 cm.
Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej.krem:W odrobinie zimnego
mleka rozpuszczamy
budyń oraz
mąkę ziemniaczaną. Pozostałą część
mleka zagotowujemy z
cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masę budyniową, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W dużej misce ucieramy
masło na biały puch za pomocą miksera i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dorzucamy
wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Ostudzony
biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół, nasączamy
likierem lub ponczem i przekładamy kremem
kokosowym. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowujemy w lodówce. Przed podaniem najlepiej schłodzić je przez 2-3 godziny.Smacznego!