ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe placki z banana i ricotty

Bezglutenowe placki z banana i ricotty

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię zacząć dzień od pysznego śniadania :). Dzisiejsze właśnie takie było, zrekompensowało nawet deszczową pogodę za oknem... Lekkie i puszyste placki z banana i ricotty. Wyszły bardzo delikatne, więc rozpływały się w ustach. Polecam Wszystkim, aby je przygotować w bezglutenowej lub tradycyjnej wersji.
Składniki:
około 60 g sera ricotta
85 ml mleka
1 średni banan
50 g mąki z ciecierzycy
2 łyżeczki skrobi pszennej bezglutenowej *
1 łyżeczka miodu rzepakowego **
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia ***
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
do podania:
papaja w syropie z kwiatów czarnego bzu
(lub inne dodatki: świeże owoce, konfitura, serek)
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy widelcem razem z ricottą, następnie miksujemy razem z mlekiem do gładkiej konsystencji. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy ze skrobią, proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą. Składniki suche i mokre łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno konsystencją przypominać to na racuchy. Placki smażymy z obu stron na nieprzywierającej patelni, z odrobiną tłuszczu. Placki są bardzo delikatne, więc należy uważać przy przewracaniu, aby się nie rozleciały. Gotowe placki podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami. Ja zdecydowałam się na słodkie owoce papai w syropie. Smacznego!
* jeśli nie interesują Was przepisy bez glutenu, mąkę z ciecierzycy oraz skrobię zastępujemy 50 g mąki pszennej
** można dosłodzić więcej, jeśli nie wybieracie bardzo słodkich dodatków do podania z gotowymi plackami
*** jeśli nie interesują Was przepisy bez glutenu, używamy tradycyjnego proszku do pieczenia
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/03/bezglutenowe-placki-z-banana-i-ricotty.html