Wykonanie
Bardzo lubię zacząć dzień od pysznego śniadania :). Dzisiejsze właśnie takie było, zrekompensowało nawet deszczową pogodę za oknem... Lekkie i puszyste placki z
banana i
ricotty. Wyszły bardzo delikatne, więc rozpływały się w ustach. Polecam Wszystkim, aby je przygotować w bezglutenowej lub tradycyjnej wersji.

Składniki:około 60 g
sera ricotta85 ml
mleka1 średni
banan50 g
mąki z
ciecierzycy2 łyżeczki
skrobi pszennej bezglutenowej *1 łyżeczka
miodu rzepakowego **1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia ***1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
solido podania:
papaja w
syropie z kwiatów czarnego bzu(lub inne dodatki: świeże
owoce,
konfitura,
serek)Przygotowanie:
Banana rozgniatamy widelcem razem z
ricottą, następnie miksujemy razem z
mlekiem do gładkiej konsystencji. Odstawiamy na chwilę.
Mąkę przesiewamy ze
skrobią,
proszkiem do pieczenia,
solą oraz
sodą. Składniki suche i mokre łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno konsystencją przypominać to na racuchy. Placki smażymy z obu stron na nieprzywierającej patelni, z odrobiną tłuszczu. Placki są bardzo delikatne, więc należy uważać przy przewracaniu, aby się nie rozleciały. Gotowe placki podajemy samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami. Ja zdecydowałam się na słodkie
owoce papai w
syropie. Smacznego!* jeśli nie interesują Was przepisy bez glutenu,
mąkę z
ciecierzycy oraz
skrobię zastępujemy 50 g
mąki pszennej** można dosłodzić więcej, jeśli nie wybieracie bardzo słodkich dodatków do podania z gotowymi plackami*** jeśli nie interesują Was przepisy bez glutenu, używamy tradycyjnego
proszku do pieczenia