Wykonanie
Dzisiaj prezentuje Wam przepis na szybką, sylwestrową przekąskę. Pomysł na ślimaczki z
ciasta francuskiego krąży po Internecie od dawna, więc i ja spróbowałam je zrobić. ;)
Składniki:1 blat
ciasta francuskiego20 dag
pieczarek20 dag startego
żółtego serakilka plastrów ulubionej
szynkiprzecier pomidorowyjedno roztrzepane
żółtkołyżka
oliwybazyliaoreganopieprzsólPrzygotowanie:Na łyżce
oliwy podsmażamy umyte i pokrojone na plasterki
pieczarki. Zostawiamy do ostudzenia.
Przecier pomidorowy mieszamy z
przyprawami (
pieprz,
sól,
oregano,
bazylia) i smarujemy nim rozwinięte
ciasto francuskie. Następnie układamy na nim równomiernie
pieczarki, kawałki
szynki oraz
starty ser. Całość delikatnie zwijamy w rulon, trzymając za dłuższy bok. Kierunek zwijania wygląda w ten sposób:
Gotową roladę delikatnie ściskamy, by składniki równo się rozłożyły, a
potem kroimy w plastry o grubości około 2,5cm. Ślimaczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu rozmąconym
żółtkiem. (najlepiej użyć pędzelka). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20min w 180st. Podajemy samodzielnie lub z dipami. Smacznego!
* * *Inne Sylwestrowe przekąski:Na słono: (kliknij aby wejść)Na słodko: (kliknij aby wejść):