Wykonanie
Tościki
truflowe, wczorajsza przystawka do rodzinnego obiadu, a dzisiaj pyszne śniadanko.
Składniki na tosty
truflowe - ok. 8 tostów:- 8 tostów- kilkanaście plastrów
sera żółtego- 8
żółtek-
oliwa truflowa- dodatkowo:
oregano,
sól,
pieprzSposób przygotowania:Tosty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym toście łyżeczką robimy wgłębienie i wbijamy w nie
żółtko. Następnie
ser kroimy na paski i układamy na brzegach grzanek, wokół
żółtka. W zależności od tego ile lubimy
sera, układamy kilka warstw.Polewamy
żółtko oliwą truflową, rozcieramy i posypujemy
oregano, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni (termoobieg) i pieczemy do rozpuszczenia się
sera. Pilnujemy też by
żółtko się nie ścięło - powinno być płynne.
Smacznego!