ßßß
Składniki:pomidory 8makaron drobny 125 goliwa z oliwek 5 łyżekoliwki czarne 8bazylia świeża 2 łyżkinatka pietruszki 1 łyżkaparmezan 60 gsól, pieprzWykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć. Odciąć wierzchołki, wydrążyć miąższ łyżeczką, uważając, by nie uszkodzić skórki. Makaron ugotować al dente z 1 łyżką oliwy. Odlać i odstawić. Oliwki drobno pokroić, dodać posiekaną bazylię, natkę pietruszki, miąższ z pomidorów, oliwę i starty ser.
Wymieszać. Całość połączyć z makaronem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mieszanką faszerować pomidory, na wierzch nałożyć „przykrywkę”.
Ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze i zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać na gorąco, jako danie główne lub na zimno, jako przystawkę.