Wykonanie
Oryginalne i niedrogie danie nadaje się na przystawkę lub danie główne.

Składniki:
pomidory 8
makaron drobny 125 g
oliwa z oliwek 5 łyżek
oliwki czarne 8
bazylia świeża 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
parmezan 60 g
sól,
pieprzWykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć. Odciąć wierzchołki, wydrążyć miąższ łyżeczką, uważając, by nie uszkodzić skórki.
Makaron ugotować al dente z 1 łyżką
oliwy. Odlać i odstawić.
Oliwki drobno pokroić, dodać posiekaną
bazylię,
natkę pietruszki, miąższ z
pomidorów,
oliwę i
starty ser.

Wymieszać. Całość połączyć z
makaronem. Przyprawić
solą i
pieprzem do smaku. Mieszanką faszerować
pomidory, na wierzch nałożyć „przykrywkę”.


Ułożyć na wysmarowanej
oliwą blasze i zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać na gorąco, jako danie główne lub na zimno, jako przystawkę.