ßßß
Składniki:ogórki gruntowe 3-4cebula 2masło 3 łyżkirosół drobiowy 1 , 5 lziemniaki 4mleko 1 szklankażółtka 2mąka ziemniaczana 2 łyżkisól, pieprz, gałka muszkatołowaprzyprawa myśliwska lub pikantna ziołowa do drobiuzielony koperekWykonanie:Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać ogórki i dusić przez ok. 3 minuty. Do ugotowanego rosołu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, podgotować. Dodać ogórki z cebulą, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości warzyw. Odstawić. Żółtka roztrzepać z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Wlać do zupy. Zagotować. Doprawić gałką muszkatołową, zielonym koperkiem i przyprawami.