ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina Dijonnaise

Wieprzowina Dijonnaise

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kotlety z karkówki (lub łopatki)6
przyprawa do mięs
masło 2 łyżki
olej 1 łyżeczka
młode cebulki 2
czosnek 2 ząbki
korniszony 2-4
sherry ½ szklanki
śmietana gęsta ½ szklanki
musztarda Dijon 2 łyżki
Wykonanie:
Kotlety obsypać przyprawą do mięs.
Podsmażyć na oleju i połowie masła, ok. 8-10 minut z każdej strony.
Na pozostałym maśle podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek do zmięknięcia.
Dodać korniszony pokrojone w paski i sherry, gotować na małym ogniu do odparowania płynu.
Musztardę zmieszać ze śmietaną,
dodać do sosu, powoli gotować 2 minuty.
Przed podaniem polać kotlety sosem.
Podałam ze smażonymi młodymi ziemniaczkami i sałatą ze śmietaną i szczypiorkiem.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/05/wieprzowina-dijonnaise.html