ßßß
Składniki:kotlety z karkówki (lub łopatki)6przyprawa do mięsmasło 2 łyżkiolej 1 łyżeczkamłode cebulki 2czosnek 2 ząbkikorniszony 2-4sherry ½ szklankiśmietana gęsta ½ szklankimusztarda Dijon 2 łyżkiWykonanie:
Kotlety obsypać przyprawą do mięs.Podsmażyć na oleju i połowie masła, ok. 8-10 minut z każdej strony.
Na pozostałym maśle podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek do zmięknięcia.
Dodać korniszony pokrojone w paski i sherry, gotować na małym ogniu do odparowania płynu.
Musztardę zmieszać ze śmietaną,
dodać do sosu, powoli gotować 2 minuty.
Przed podaniem polać kotlety sosem.Podałam ze smażonymi młodymi ziemniaczkami i sałatą ze śmietaną i szczypiorkiem.