ßßß
Składniki:karp dzwonka 4kostki bulionowe warzywne 2ser żółty 3 plasterkimasłośmietanka 30% 200 mlserek topiony 2 (kiełbaski)sól, biały pieprz mielonygałka muszkatołowaziemniaki 4sólprzyprawa do ziemniakówolejWykonanie:
Umytą rybę przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by tylko zakryła dzwonka. Wrzucić kostki bulionowe, tylko zagotować. Wyjąć rybę i ułożyć w formie wysmarowanej masłem.
Polać sosem i przykryć serem.Dookoła ułożyć przygotowane ziemniaki.
Zapiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Przygotowanie sosu: Do śmietanki wrzucić serki topione. Mieszając trzepaczką powoli podgrzewać do rozpuszczenia serków. Gdy śmietanka zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i doprawić do smaku.Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki i ugotować w osolonym wrzątku, na pół twardo. Odcedzić. Polać niewielką ilością oleju, posypać przyprawą do ziemniaków i delikatnie wymieszać.