Wykonanie

Składniki:
łopatka wieprzowa 0,9 kg
sól ½ łyżeczki
papryka 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
sok jabłkowy 1 szklanka
sherry 1 szklanka
jabłka 4 (Złota Reneta)
mąka pszenna 2 łyżki
woda 3 łyżki
ryż ugotowany, gorący 4 szklankiWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić
solą i
papryką. Przyrumienić na
oleju. Dolać
sok jabłkowy i
sherry, gotować na małym ogniu, aż będzie miękkie.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki, dodać do
mięsa. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Rozprowadzić
mąkę w wodzie, tworząc pastę, dodać do sosu, gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Sosem z
wieprzowiną polać
ryż.