Wykonanie

Składniki:
mąka pszenna 3 szklanki
masło 25 dag (może być roślinne)
cukier puder 1 szklanka
żółtka 3
drożdże świeże 3 dag
sól szczypta
konfitura z
pomarańczypłatki migdałowe ½ szklankismażona
skórka pomarańczowa ½ szklanki
rodzynki ½ szklankiWykonanie:
Masło utrzeć z
cukrem, dodawać stopniowo po
żółtku, pokruszone
drożdże oraz
sól i
mąkę. Wyrobione ciasto wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę, rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć w taki sposób, by boki były lekko podniesione. Przykryć ciasto wysoką na 1 cm warstwą
konfitur z
pomarańczy, posypać
migdałami wymieszanymi z
rodzynkami i smażoną
skórką pomarańczową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-55 minut w temperaturze 170-180 stopni.Jeśli nie mamy smażonej
skórki pomarańczowej możemy zetrzeć skórkę z jednej
pomarańczy, podlać odrobiną
wody, dodać dwie łyżeczki
cukru, zagotować, odparować.