Wykonanie
Bardzo pyszne
ciasteczka. Piekłam je wielokrotnie od czasu kiedy to zainspirował mnie w
tina Przepisy nr 11/2007 wypiek pod nazwą placuszki
ananasowe. Dodatkową inspiracją były Lemon dimples na blogu Moje Wypieki . Przepis nieco zmodyfikowałam i nadałam swoim
ciasteczkom inną nazwę.Są kruchutkie, lekko
winne z wyraźnym akcentem
kokosu i
pomarańczy.

Składniki :25o g
mąki pszennej150 g
masła200g
cukru pudru80 g wiórek
kokosowych80 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej7
żółtekszczypta
soli400g
konfitury ananasowejdodatkowo :2 łyżki
śmietany1
żółtko2 łyżki
kokosu do posypaniaWykonanie :
Kokos, dobrze schłodzone
masło i kandyzowaną
skórkę pomarańczową rozdrabniamy za pomocą przystawki siekającej.Można nie rozdrabniać
kokosu,
masło zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, a
skórkę pomarańczową drobno posiekać nożem.
Mąkę przesiewamy do naczynia, wsypujemy
cukier puder,
masło, skórkę z
pomarańczy,
kokos, szczyptę
soli i mieszamy. Dodajemy
żółtka. Całość zagniatamy ręcznie lub końcówkami do wyrabiania ciasta.Gdy ciasto będzie gładkie owijamy w folię i schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut.Schłodzone ciasto dzielimy na ok. 50 porcji wielkości
orzecha włoskiego i robimy kuleczki. Ciasto z łatwością formuje się. Jest plastyczne jak plastelina. Każdą kulkę ugniatamy grzbietem nakrętki plastikowej tak aby utworzyć zagłębienie ok. 5-7 mm.
Ciasteczka bardzo łatwo przybierają właściwy kształt. Ta czynność jest expresowa.
Konfiturę ananasową miksujemy i lekko podgrzewamy.Przestudzoną nakładamy w utworzone zagłębienia po ½ łyżeczki na każde
ciasteczko. Rozkładamy w odstępach 4-5 cm na blachę przykrytą pergaminem . Pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. w temp. 200ºC.W tym czasie
śmietanę miksujemy z
żółtkiem. Smarujemy nią brzegi gorących jeszcze
ciasteczek i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.. no chyba że nie możemy już wytrzymać to zjadamy wcześniej..
