ßßß Cookit - przepis na CIASTECZKA KOKOSOWO-POMARAŃCZOWE Z NADZIENIEM ANANASOWYM

CIASTECZKA KOKOSOWO-POMARAŃCZOWE Z NADZIENIEM ANANASOWYM

nazwa

Wykonanie

Bardzo pyszne ciasteczka. Piekłam je wielokrotnie od czasu kiedy to zainspirował mnie w tina Przepisy nr 11/2007 wypiek pod nazwą placuszki ananasowe. Dodatkową inspiracją były Lemon dimples na blogu Moje Wypieki . Przepis nieco zmodyfikowałam i nadałam swoim ciasteczkom inną nazwę.
Są kruchutkie, lekko winne z wyraźnym akcentem kokosu i pomarańczy.
Składniki :
25o g mąki pszennej
150 g masła
200g cukru pudru
80 g wiórek kokosowych
80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
7 żółtek
szczypta soli
400g konfitury ananasowej
dodatkowo :
2 łyżki śmietany
1 żółtko
2 łyżki kokosu do posypania
Wykonanie :
Kokos, dobrze schłodzone masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową rozdrabniamy za pomocą przystawki siekającej.
Można nie rozdrabniać kokosu, masło zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, a skórkę pomarańczową drobno posiekać nożem.
Mąkę przesiewamy do naczynia, wsypujemy cukier puder, masło, skórkę z pomarańczy, kokos, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy żółtka. Całość zagniatamy ręcznie lub końcówkami do wyrabiania ciasta.
Gdy ciasto będzie gładkie owijamy w folię i schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut.
Schłodzone ciasto dzielimy na ok. 50 porcji wielkości orzecha włoskiego i robimy kuleczki. Ciasto z łatwością formuje się. Jest plastyczne jak plastelina. Każdą kulkę ugniatamy grzbietem nakrętki plastikowej tak aby utworzyć zagłębienie ok. 5-7 mm. Ciasteczka bardzo łatwo przybierają właściwy kształt. Ta czynność jest expresowa.
Konfiturę ananasową miksujemy i lekko podgrzewamy.
Przestudzoną nakładamy w utworzone zagłębienia po ½ łyżeczki na każde ciasteczko. Rozkładamy w odstępach 4-5 cm na blachę przykrytą pergaminem . Pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. w temp. 200ºC.
W tym czasie śmietanę miksujemy z żółtkiem. Smarujemy nią brzegi gorących jeszcze ciasteczek i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.. no chyba że nie możemy już wytrzymać to zjadamy wcześniej..
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/02/CIASTECZKA-KOKOSOWO-POMARANCZOWE-Z-NADZIENIEM.html