ßßß
Składniki:kawałki kurczaka 8masło roztopione 3 łyżkimusztarda średnio ostra 4 łyżkisok z cytryny 2 łyżkicukier brązowy 1 łyżkapapryka w proszku 1 łyżeczkasól, pieprzmak 3 łyżkimakaron (najlepiej lumaconi - muszelki)oliwa 1 łyżkaWykonanie:Porcje kurczaka ułożyć skórą do spodu w żaroodpornym naczyniu. Masło wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, cukrem, papryką, solą i pieprzem. Musztardową zaprawą posmarować z wierzchu kurczaka i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odwrócić kawałki kurczaka. Posmarować wierzch resztą zaprawy, posypać makiem i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie, w osolonym wrzątku z oliwą, ugotować makaron al dente. Odlać, umieścić na podgrzanym półmisku, na wierzchu ułożyć porcje kurczaka, polać sosem i natychmiast podawać.