Wykonanie

Składniki:kawałki
kurczaka 8
masło roztopione 3 łyżki
musztarda średnio ostra 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
papryka w proszku 1 łyżeczka
sól,
pieprzmak 3 łyżki
makaron (najlepiej lumaconi - muszelki)
oliwa 1 łyżkaWykonanie:Porcje
kurczaka ułożyć skórą do
spodu w żaroodpornym naczyniu.
Masło wymieszać z
musztardą,
sokiem z cytryny,
cukrem,
papryką,
solą i
pieprzem.
Musztardową zaprawą posmarować z wierzchu
kurczaka i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odwrócić kawałki
kurczaka. Posmarować wierzch resztą zaprawy, posypać
makiem i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie, w osolonym wrzątku z
oliwą, ugotować
makaron al dente. Odlać, umieścić na podgrzanym półmisku, na wierzchu ułożyć porcje
kurczaka, polać sosem i natychmiast podawać.