ßßß
Cookit - przepis na Kapuśniak podlaski
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kapuśniak podlaski
Składniki
Indyk
Żeberka
Mięso
Kapusta kiszona
Kasza jęczmienna
Słonina
Cebula
Sól
Ziele angielskie
Kminek
Koper
Wykonanie
Składniki:porcja rosołowa z
indyka
(
żeberka
lub inne
mięso
) 1
kapusta kiszona
1kg
kasza jęczmienna
1/3 szklanki
słonina
6dkg
cebula
1
sól
,
ziele angielskie
,
kminek
(lub nasiona
kopru
), gałka muszkatałowaWykonanie:Umyte
mięso
podgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
kaszy
. Dokładamy poszatkowaną
kiszoną kapustę
,
ziele angielskie
i
liść laurowy
, gotujemy.
Słoninkę
kroimy w kostkę, topimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy drobno pokrojoną
cebulę
, podsmażamy. Skwarkami z
cebulą
okraszamy zupę. Dodajemy
kminek
i gałkę. Gotujemy. Wyjmujemy
mięso
, obieramy od kości, drobno kroimy i dodajemy do kapuśniaku. Podajemy z oddzielnie ugotowanymi
ziemniakami
.
Źródło:
http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/kapusniak-podlaski.html
Przepisy powiązane
Kapuśniak po góralsku, czyli kwaśnica
Kapuśniok
Kapusta na żeberkach
żeberka w kapuście
Kwaśnica jak z Podhala
Składniki powiązane (0)