ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak podlaski

Kapuśniak podlaski

nazwa

Wykonanie

Składniki:
porcja rosołowa z indyka (żeberka lub inne mięso) 1
kapusta kiszona 1kg
kasza jęczmienna 1/3 szklanki
słonina 6dkg
cebula 1
sól, ziele angielskie, kminek (lub nasiona kopru), gałka muszkatałowa
Wykonanie:
Umyte mięso podgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kaszy. Dokładamy poszatkowaną kiszoną kapustę, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy. Słoninkę kroimy w kostkę, topimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy. Skwarkami z cebulą okraszamy zupę. Dodajemy kminek i gałkę. Gotujemy. Wyjmujemy mięso, obieramy od kości, drobno kroimy i dodajemy do kapuśniaku. Podajemy z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/kapusniak-podlaski.html