ßßß
ziemniaki gotowane 1 kgmąka pszenna 1/4 objętości ziemniakówjajo 1mortadela ok. 0,3 kgolej do smażeniakalafior 1sól, cukierSos:masło 2 łyżkimąka 2 łyżkimleko 1 szklankasól, pieprz biały do smakugałka muszkatałowaWykonanie:Kalafior umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzić.Mortadelę pokroić w grubsze plastry.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, mąkę i zagnieść gładkie ciasto.
Dłońmi kształtować placuszki, nakładać plastry mortadeli, dokładnie zlepić i smażyć z obu stron na złoto.Przygotować sos: Masło roztopić w rondlu. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by powstała gładka zasmażka. Dolać mleko, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać przyprawy i gotować jeszcze przez 2 minuty.Na talerze wyłożyć usmażone kotlety, ugotowany kalafior i polać sosem beszamelowym.