Wykonanie
Składniki:
ziemniaki gotowane 1 kg
mąka pszenna 1/4 objętości
ziemniakówjajo 1
mortadela ok. 0,3 kg
olej do smażenia
kalafior 1
sól,
cukierSos:
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1 szklanka
sól,
pieprz biały do smakugałka muszkatałowaWykonanie:
Kalafior umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem
cukru, odcedzić.
Mortadelę pokroić w grubsze plastry.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać
jajo,
mąkę i zagnieść gładkie ciasto.
Dłońmi kształtować placuszki, nakładać plastry
mortadeli, dokładnie zlepić i smażyć z obu stron na złoto.Przygotować sos:
Masło roztopić w rondlu. Dodać
mąkę i dokładnie wymieszać, by powstała gładka zasmażka. Dolać
mleko, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać
przyprawy i gotować jeszcze przez 2 minuty.Na talerze wyłożyć usmażone kotlety, ugotowany
kalafior i polać
sosem beszamelowym.