Wykonanie
Przepis znaleziony tutaj .Mimo iż jest tam
pieczarka, której mój mężczyzna nie znosi, zjadł i bardzo mu smakowało ;)Dodałam do tego
ryż curry, za którym tęskniłam od czasu wyjazdu na studia z Łodzi, gdzie jadałam go w
Wooku...Musze przyznać, że mam ochotę na więcej takich przysmaków;P od dziś częściej
będę jadła
łososia, tym bardziej, że Lidl i Biedronka mają ciągły dostęp w przystępnej cenie;)Polecam do tego
wino, choć my mieliśmy troszkę za słodkie ale w końcu to walentynki;)Składniki:płat
łososia
cytrynaprzyprawa do ryby3
pieczarki1 łyżka
masła1 łyżka
olejusólpieprzparmezanBeszamel:
mąkamasłomlekosólgałka muszkatołowaPrzygotowanie:Filet oczyścić, opłukać, posypać
przyprawą i skropić
cytryną.
Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju, posolić i popieprzyć świeżo zmielonym
pieprzem.Zrobić beszamel. Do garnuszka włożyć
masło, roztopić dodać
mąkę, wymieszać i dolewać
mleko, energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Sos ma być gęsty. Pod koniec mieszania dodać
sól i odrobinę gałki muszkatowej. Jak sos trochę przestygnie dodać do niego usmażone
pieczarki.
Łososia usmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju.( ja użyłam tego z
pieczarek,
łosoś miał nietypowy posmak)
Łososia przełożyć na blachę. Polać obficie gęstym beszamelem z
pieczarkami. Całość posypać wiórkami świeżo startego
parmezanu i zapiec w piekarniku.Smacznego:)