ßßß Cookit - przepis na Nóżki z kurczaka na dziko

Nóżki z kurczaka na dziko

nazwa

Wykonanie

Siedzę przed komputerem i zastanawiam się jaki przedłożyć Wam wstęp do przepisu...hm powiem tylko, że pochłonęłam za dużo... mięsko jest po prostu świetne! :)
Składniki:
3-4 nogi z kurczaka (około 1 kg)
7 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 płaska łyżeczka rozmarynu
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
3 szczypty soli do nóżek
1 ząbek czosnku
garść grzybów suszonych
0,5 l wody
sól, pieprz do smaku
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
Nóżki przeciąć na połowę oczyścić z ewentualnych piórek i nadmiaru tłuszczu. Opłukać w zimnej wodzie. Jałowiec, ziele angielskie, kmin i rozmaryn rozgnieść w moździerzu. Mięso nasolić, natrzeć sosem sojowym i obsypać rozkruszonymi ziołami. Pozostawić na 0,5 godz. Na patelni rozgrzać 2,3 łyżki oleju i smażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do gęsiarki lub garnka z grubym dnem podlać gorącą wodą, dodać grzyby i czosnek. Dusić do miękkości mięsa (u mnie 45 minut). Uzupełniać między czasie wodą. Wyciągnąć mięso, rozmieszać skrobię w 1/4 szkl zimnej wody dodać do wywaru. Rozmieszać rózgą doprowadzić do wrzenia następnie dodać śmietanę, przyprawić i ponownie wymieszać. Do gotowego sosu włożyć mięso. Ściągnąć z ognia i podawać. U mnie z kluskami śląskimi ale genialnym dodatkiem będzie kasza jęczmienna.
Mięsko jest przepyszne, koniecznie wypróbujcie :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/01/nozki-z-kurczaka-na-dziko.html