Wykonanie
Siedzę przed komputerem i zastanawiam się jaki przedłożyć Wam wstęp do przepisu...hm
powiem tylko, że pochłonęłam za dużo...
mięsko jest po prostu świetne! :)

Składniki:3-4 nogi z
kurczaka (około 1 kg)7 ziaren jałowca4 ziarna
ziela angielskiego0,5 łyżeczki
kminu rzymskiego1 płaska łyżeczka
rozmarynu2 łyżki
sosu sojowo-grzybowego3 szczypty
soli do nóżek1 ząbek
czosnkugarść
grzybów suszonych0,5 l
wodysól,
pieprz do smaku1,5 łyżki
skrobi kukurydzianej2 łyżki
śmietany ukwaszonej 15%Nóżki przeciąć na połowę oczyścić z ewentualnych piórek i nadmiaru tłuszczu. Opłukać w zimnej wodzie.
Jałowiec,
ziele angielskie,
kmin i
rozmaryn rozgnieść w moździerzu.
Mięso nasolić, natrzeć
sosem sojowym i obsypać rozkruszonymi
ziołami. Pozostawić na 0,5 godz. Na patelni rozgrzać 2,3 łyżki
oleju i smażyć
mięso z każdej strony. Przełożyć do gęsiarki lub garnka z grubym dnem podlać gorącą
wodą, dodać
grzyby i
czosnek. Dusić do miękkości
mięsa (u mnie 45 minut). Uzupełniać
między czasie
wodą. Wyciągnąć
mięso, rozmieszać
skrobię w 1/4 szkl zimnej
wody dodać do
wywaru. Rozmieszać rózgą doprowadzić do wrzenia następnie dodać
śmietanę, przyprawić i ponownie wymieszać. Do gotowego sosu włożyć
mięso. Ściągnąć z ognia i podawać. U mnie z kluskami śląskimi ale genialnym dodatkiem będzie
kasza jęczmienna.
Mięsko jest przepyszne, koniecznie wypróbujcie :)