Wykonanie
Przepis na racuchy zamieszczałam już na blogu. Postanowiłam dołączyć kolejny w nieco innej wersji a mianowicie na samym
kefirze. Placki są szybkie i bardzo proste do przygotowania. Równie dobre na zimno jak i na ciepło.

Składniki:800 g
kefiru (u mnie 2% tłuszczu)1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 szkl.
mąki pszennej1
cukier waniliowy6
jabłek (600 g)Do
kefiru dodać
jajko,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia oraz
mąkę. Wymieszać mikserem, najpierw na najmniejszych obrotach (by
mąka była w cieście a nie na meblach :) i stopniowo zwiększać obroty. Ciasto miksować do jednolitego połączenia (będzie gęste).
Jabłka obrać, zetrzeć w plastry (na tarce do mizerii) lub drobno pokroić. Dodać do ciasta wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni formując małe placki. Osobiście rozgrzewam łyżkę
oleju z łyżką
masła i na takim tłuszczu smażę. Odłożyć na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. U mnie w wersji z
cukrem pudrem ale
jadłam z
dżemem truskawkowym i powidłami - pyszne! Myślę, że fajnym dodatkiem będzie też
syrop klonowy lub domowa
galaretka z
owocami sezonowymi.Polecam na każdą
porę dnia i nie tylko na piątkowe obiady.