Wykonanie
Będąc dzieckiem
jadłam to
mięsko bardzo często. Rodzice hodowali
króliki. Będąc
matką sama gotuję je dzieciom niestety rzadziej, a szkoda bo jest przepyszne zwłaszcza z wiejskiej hodowli. Z
królika bardzo lubię barszcz biały i oczywiście w
śmietanie ale dzisiaj podaję przepis na
ziołową marynatę, która
doda pięknego aromatu i wzbogaci smak.

Składniki:1 łyżeczka
estragonu (u mnie suszony)1 gałązka
lubczyku3 listki
pietruszki3 listki
szałwii5 ziaren jałowca5 ziaren
ziela angielskiego8 ziaren
pieprzu50 ml
oleju (10 łyżek stołowych)Świeże
przyprawy przepłukać, odsączyć na ręczniku papierowym, drobno pokroić, ziarna zmiażdżyć dodać
oleju, wymieszać. Marynatą zalać
mięso dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.Przepis na
królika w
śmietanie niebawem... :)