ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe z owocami

nazwa

Wykonanie

Stary przebarwiony już zeszyt jest źródłem tego przepisu. Mama robiła doskonałe ciasta drożdżowe czy to z sezonowymi owocami, zwykłym dżemem lub powidłami czy serem posypane kruszonką zawsze były pachnące, pulchne i zazwyczaj znikały w ciągu jednego dnia :) dlatego robiła po 2 placki z 1 kg mąki. Mnie wystarczy jeden więc takie też proporcje przekazuję Wam :)
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej typ 450
1 jajko, 1 żółtko
5 dag świeżych drożdży (dałam 7g instant)
250 ml mleka (1 pełna szklanka)
10 dag cukru (0,5 szklanki)
8 dag masła (dałam margarynę "Kasię")
szczypta soli
30 dag owoców (czereśnie, poziomki, truskawki)
Delikatnie podgrzać mleko. Przesiać mąkę, roztopić tłuszcz. Do świeżych drożdży dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki letniego mleka, rozmieszać, pozostawić do "zburzenia" i wówczas dodać do mąki. Drożdże instant (takie miałam) dodać bezpośrednio do mąki wraz z resztą składników oprócz tłuszczu. Wyrobić, na koniec dodać rozpuszczony letni tłuszcz i dalej wyrabiać do czasu aż ciasto będzie samo odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość przełożyć na stolnicę, przerobić i rozwałkować na długość i szerokość formy do pieczenia. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę przełożyć ciasto, następnie ułożyć umyte i odsączone owoce a na wierzch kruszonkę:
10 dag mąki
10 dag masła (u mnie "Kasia")
5 dag cukru
Włożyć do ciepłego piekarnika (nie nagrzanego do danej temperatury) niech temperatura rośnie razem z ciastem ;) do 180 st. i piec 45 - 60 min w zależności od tego jaki posiadacie piekarnik. Ja piekłam 55 min w elektrycznym bez termoobiegu.
Pozostawić do wystudzenia :) chociaż ja kroiłam jeszcze ciepłe i było pyszne wypieczone. Polecam :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/07/ciasto-drozdzowe-z-owocami.html