Wykonanie
Chciałam zaproponować Wam coś bardzo fajnego w smaku.
Pieczarki faszerowane są fajną alternatywą dla porcji
mięsa na obiad, do tego ziemniaczki przypieczone na
maśle szałwiowym...i...cóż dla mnie i
męża pyszna poezja.
Wrócę do nich nie raz.

Składniki:8 dużych
pieczarek1
cebula1 ząbek
czosnku3
suszone pomidory3
serki topione (trójkąty Hochland 75g)4 cieniutkie plasterki
boczku 40g1 łyżeczka
musztardy Dijon,
pieprzPieczarki przepłukuję pod zimą
wodą, osuszam na ręczniku papierowym, usuwam nóżki i ciemne blaszki. (Blaszki można pozostawić, ja usunęłam ponieważ chciałam
mieć więcej farszu w
pieczarce.) Plasterki
boczku kroję w kostkę, przesmażam na suchej patelni do zrumienienia następnie ściągam z patelni i na pozostały tłuszcz wrzucam obraną i pokrojoną w kostkę
cebulę. Minutkę ją przesmażam na niewielkim ogniu następnie dodaję drobno pokrojone nóżki z
pieczarek oraz obrany i zmiażdżony
czosnek.Przesmażam wszystko razem do zeszklenia
cebuli i pozostawiam do przestygnięcia.
Serki topione miażdżę widelcem dodaję pokrojone w kostkę
pomidory, podsmażony
boczek,
cebulkę. Przyprawiam
musztardą i szczyptą
pieprzu. Wszystko razem mieszam.

Gotowym nadzieniem napełniam
pieczarki,

zawijam w folię

układam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do gorącego piekarnika. Piekłam je 45 min w 180 - 200 st. w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu. Z termoobiegiem będzie szybciej.W tym czasie obieram, gotuję i miażdżę
ziemniaki (8 średnich sztuk). Na 1 łyżce
masła podsmażam 6 listków
szałwii,

gdy się zrumienią wyciągam je i dodaję
ziemniaki. Smażę do zrumienienia.Gotowe
pieczarki wyciągam z foli i podaję z
ziemniakami. Na wierzch
pieczarki polewam sosem własnym, który pozostał w folii.

Dla mnie były idealne upieczone, soczyste. Do tego bardzo smaczny farsz... no i te
ziemniaki... ;)))Koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto :)