ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane

nazwa

Wykonanie

Chciałam zaproponować Wam coś bardzo fajnego w smaku. Pieczarki faszerowane są fajną alternatywą dla porcji mięsa na obiad, do tego ziemniaczki przypieczone na maśle szałwiowym...i...cóż dla mnie i męża pyszna poezja. Wrócę do nich nie raz.
Składniki:
8 dużych pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 suszone pomidory
3 serki topione (trójkąty Hochland 75g)
4 cieniutkie plasterki boczku 40g
1 łyżeczka musztardy Dijon, pieprz
Pieczarki przepłukuję pod zimą wodą, osuszam na ręczniku papierowym, usuwam nóżki i ciemne blaszki. (Blaszki można pozostawić, ja usunęłam ponieważ chciałam mieć więcej farszu w pieczarce.) Plasterki boczku kroję w kostkę, przesmażam na suchej patelni do zrumienienia następnie ściągam z patelni i na pozostały tłuszcz wrzucam obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Minutkę ją przesmażam na niewielkim ogniu następnie dodaję drobno pokrojone nóżki z pieczarek oraz obrany i zmiażdżony czosnek.Przesmażam wszystko razem do zeszklenia cebuli i pozostawiam do przestygnięcia. Serki topione miażdżę widelcem dodaję pokrojone w kostkę pomidory, podsmażony boczek, cebulkę. Przyprawiam musztardą i szczyptą pieprzu. Wszystko razem mieszam.
Gotowym nadzieniem napełniam pieczarki,
zawijam w folię
układam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do gorącego piekarnika. Piekłam je 45 min w 180 - 200 st. w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu. Z termoobiegiem będzie szybciej.
W tym czasie obieram, gotuję i miażdżę ziemniaki (8 średnich sztuk). Na 1 łyżce masła podsmażam 6 listków szałwii,
gdy się zrumienią wyciągam je i dodaję ziemniaki. Smażę do zrumienienia.
Gotowe pieczarki wyciągam z foli i podaję z ziemniakami. Na wierzch pieczarki polewam sosem własnym, który pozostał w folii.
Dla mnie były idealne upieczone, soczyste. Do tego bardzo smaczny farsz... no i te ziemniaki... ;)))
Koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/05/pieczarki-faszerowane.html