Wykonanie

Składniki:80 dag
rostbefu20 dag
pieczarek2
papryki żółta i czerwona2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku230 ml
przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu2 łyżki
skrobi kukurydzianejsok z 1/2
cytrynysól,
pieprz,
cukier(szczypta), 1 łyżeczka
słodkiej papryki
Mięso oczyszczam z błon, myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję w poprzek włókien na plastry 1 cm a
potem na paseczki, przekładam do miski i skrapiam
sokiem z cytryny, mieszam. Obieram
cebulę, kroję w piórka,
pieczarki płukam, kroję w plastry, z
papryki usuwam gniazda nasienne, płukam i kroję w paski,
czosnek obieram miażdżę.Na patelni rozgrzewam 2 łyżki
oleju i smażę
mięso, porcjami by się ładnie przesmażyło a nie dusiło, przekładam do rondla. Na patelnię wlewam 1 szklankę przegotowanej
wody by pozostałości po obsmażaniu ładnie się rozpuściły, przelewam to do rondelka z
mięsem i duszę pod przykryciem 0,5 godziny. Na czystą patelnię wlewam 1 łyżkę
oleju przesmażam
cebulę,
czosnek przekładam do
mięsa. Następnie
pieczarki do zrumienienia i do
mięsa. Podduszam 5 minut i dodaję pokrojoną
paprykę, przecier, rozmąconą
skrobię w 2 łyżkach zimnej
wody. Duszę kolejne 5 minut od zagotowania, doprawiam do smaku i odstawiam. Można podać bezpośrednio po przygotowaniu lub na drugi dzień.Zawsze można użyć innego
mięsa np. gulaszowego wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Gwarantuję Wam, że będzie pyszne i będzie smakowało z tą tylko różnicą, że nie będzie to już Boeuf Stroganow.