Wykonanie
Jeżeli macie ochotę na nieco inny smak
żeberek to koniecznie wypróbujcie tą marynatę.
Składniki:sok z 1/2
cytryny2 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu sojowegopo 1/2 łyżeczki
imbiru,
papryki słodkiej,
miodu,
soli,
estragonu oraz szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej2
ziela angielskie, 2
goździki, 1
liść laurowy, (2 jałowce - opcjonalnie)Do
soku z cytryny dodać obrany i zmiażdżony
czosnek,
sos sojowy i resztę przypraw. Ziarna ziela i jałowca zmiażdżyć,
goździki bardzo dokładnie tak by został proszek. Liść można zostawić w całości. Wszystko dokładnie wymieszać, zalać marynatą
żeberka (u mnie 70 dag
żeberek) i zostawić najlepiej na noc. Nabiorą wspaniałego smaku. Można je również odstawić na 2 godziny do lodówki i upiec na obiad też będą pyszne. Sprawdziłam, polecam gorąco!