ßßß Cookit - przepis na Marynata do żeberek

Marynata do żeberek

nazwa

Wykonanie

Jeżeli macie ochotę na nieco inny smak żeberek to koniecznie wypróbujcie tą marynatę.
Składniki:
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
po 1/2 łyżeczki imbiru, papryki słodkiej, miodu, soli, estragonu oraz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
2 ziela angielskie, 2 goździki, 1 liść laurowy, (2 jałowce - opcjonalnie)
Do soku z cytryny dodać obrany i zmiażdżony czosnek, sos sojowy i resztę przypraw. Ziarna ziela i jałowca zmiażdżyć, goździki bardzo dokładnie tak by został proszek. Liść można zostawić w całości. Wszystko dokładnie wymieszać, zalać marynatą żeberka (u mnie 70 dag żeberek) i zostawić najlepiej na noc. Nabiorą wspaniałego smaku. Można je również odstawić na 2 godziny do lodówki i upiec na obiad też będą pyszne. Sprawdziłam, polecam gorąco!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/11/marynata-do-zeberek.html