ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z dynią i mięsem mielonym

Cannelloni z dynią i mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Ostatnio jestem zakochana w tym makaronie. Jest naprawdę świetnym daniem ciepłym dla gości. Wszystko możecie wcześniej przygotować a potem tylko wrzucić do piekarnika i zapiec.
Składniki:
farsz
ser żółty 20 dag (kostka)
makaron Cannelloni 12 szt.
Farsz:
50 dag mięsa mielonego indyczego
35 dag obranej dyni
1 cebula
20 dag sera żółtego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej i carry
szczypta soli, pieprzu
Obraną dynię kroję w grubą kostkę. Kropię odrobiną oliwy z oliwek, solę szczyptą soli, mieszam w naczyniu. Przekładam na brytfankę wyłożoną papierem pergaminowym i piekę w 200st. 0,5 godz.
Dynia powinna być miękka ale nie spieczona. Upieczoną miażdżę "tłuczkiem do ziemniaków" odstawiam do przestudzenia.
Cebulę obieram, kroję w kostkę, przesmażam chwilę do zeszklenia dodaję mięso, przyprawiam i smażę razem około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia. Robię sos, następnie mieszam mięso z dyną i serem, startym na grubych oczkach napełniam makarony. Naczynie żaroodporne smaruję 1/3 sosu beszamelowego, układam makarony i polewam resztą sosu. Wkładam do nagrzanego do 180st. piekarnika, zapiekam 0,5 godz. Następnie posypuję startym na grubych oczkach serem żółtym i zapiekam jeszcze 15minut. Podaję.
Życzę smacznego!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/11/cannelloni-z-dynia-i-miesem-mielonym.html