Wykonanie
W ostatnim
poście podałam jak zrobić słodki sos
chili klik w dzisiejszym podam jeden ze sposobów jego wykorzystania. Dip jest bardzo dobry do grilowanych warzyw,
krewetek, czy sajgonek. A czas grilowania na dobre się rozkręca, więc jego smakiem, połączeniem można zaskoczyć. Sos łączy ze sobą ostrość, słodkość oraz świeżość
pietruszki,a dodatkiem jest również chrupiący
sezam. Robi się go bardzo szybko, ale najlepiej smakuję po godzinie, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą tworząc pełną spójność.

SKŁADNIKI :150 g sosu ze słodkiego
chili (klik jak go zrobić)100 ml
keczupu1 łyżkę ziaren
sezamu1-2 łyżki
pietruszki natkipieprz do samku1 małą łyżeczkę
sosu sojowego
SPOSÓB WYKONANIA :Na suchej rozgrzanej patelni prażymy
ziarno słonecznika, słodki sos
chili miksujemy na gładką masę z
keczupem, doprawiamy
sosem sojowym oraz świeżo zmielonym
pieprzem. Do całości dodajemy posiekaną
natkę pietruszki oraz ziarno
sezamu, mieszamy. Gotowe, odstawiamy no ok. godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Połączenie słodkości, ostrości, świeżości
pietruszki, która też neutralizuje smak
czosnku z sosu
chili, świetnie nadają się do grilowanych warzyw, ale i pierś grilowana z
kurczaka nie pogardzi takim sosem.