ßßß Cookit - przepis na Dip ze słodkim chili - grill

Dip ze słodkim chili - grill

nazwa

Wykonanie

W ostatnim poście podałam jak zrobić słodki sos chili klik w dzisiejszym podam jeden ze sposobów jego wykorzystania. Dip jest bardzo dobry do grilowanych warzyw, krewetek, czy sajgonek. A czas grilowania na dobre się rozkręca, więc jego smakiem, połączeniem można zaskoczyć. Sos łączy ze sobą ostrość, słodkość oraz świeżość pietruszki,a dodatkiem jest również chrupiący sezam. Robi się go bardzo szybko, ale najlepiej smakuję po godzinie, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą tworząc pełną spójność.
SKŁADNIKI :
150 g sosu ze słodkiego chili (klik jak go zrobić)
100 ml keczupu
1 łyżkę ziaren sezamu
1-2 łyżki pietruszki natki
pieprz do samku
1 małą łyżeczkę sosu sojowego
SPOSÓB WYKONANIA :
Na suchej rozgrzanej patelni prażymy ziarno słonecznika, słodki sos chili miksujemy na gładką masę z keczupem, doprawiamy sosem sojowym oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do całości dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ziarno sezamu, mieszamy. Gotowe, odstawiamy no ok. godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Połączenie słodkości, ostrości, świeżości pietruszki, która też neutralizuje smak czosnku z sosu chili, świetnie nadają się do grilowanych warzyw, ale i pierś grilowana z kurczaka nie pogardzi takim sosem.
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2015/04/dip-ze-sodkim-chili-grill.html