ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej i czerwonej kapusty z mleczkiem kokosowym

Surówka z białej i czerwonej kapusty z mleczkiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Wiosna czas kolorowym smacznych surówek. Czas świeżutkich warzyw więc do bólu trzeba to wykorzystać. Ostatnio na półce zobaczyłam mleczko kokosowe i przyszła mi myśl ....a może by tak....... i tak powstało jak dla mnie niecodzienne połączenia kapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi.
SKŁADNIKI: przepis autorski
pół główki kapusty czerwonej
pół mniejsze główki kapusty białej
1 dużą marchew
sok z połowy limonki
ok 1 cm startego świeżego imbiru
2 łyżeczki cukru
sól ok pół łyżeczki
garść słonecznika
ok 70 ml mleczka kokosowego
SPOSÓB WYKONANIA:
- kapusty przekrawam i szatkuję na drobno, marchew myję obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach
- gdy kapusty mam już poszatkowane posypuje je solą i odstawiam na ok 3-5 minut, aby puściły sok
- kapustę wyciskam z soku i daję do suchego naczynia
- do szklanki wyciskam połowę soku z limonki dodaję cukier, mleczko kokosowe i odrobinę wody wyciśniętej z kapust, dokładnie wymieszam
- do kapusty poszatkowanej dodaję marchew oraz wlewam przygotowany sok, wszytko razem wymieszam i odstawiam do lodówki na ok 30 minut, aby smaki się połączyły
- przed podaniem posypuję słonecznikiem i zajadam :))
- surówka ma słodkawy posmak i nutą kokosu coś świeżego i innego. Lubie kolorowe surówki cieszą nie tylko podniebienie ale i także nasz wzrok.
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/06/surowka-z-biaej-i-czerwonej-kapusty-z.html