Wykonanie
Wiosna czas kolorowym smacznych surówek. Czas świeżutkich warzyw więc do
bólu trzeba to wykorzystać. Ostatnio na półce zobaczyłam
mleczko kokosowe i przyszła mi myśl ....a może by tak....... i tak powstało jak dla mnie niecodzienne połączenia
kapust oraz
mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi.

SKŁADNIKI: przepis autorskipół główki
kapusty czerwonejpół mniejsze główki
kapusty białej1 dużą
marchewsok z połowy
limonkiok 1 cm startego świeżego
imbiru2 łyżeczki
cukrusól ok pół łyżeczkigarść
słonecznikaok 70 ml
mleczka kokosowego
SPOSÓB WYKONANIA:-
kapusty przekrawam i szatkuję na drobno,
marchew myję obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach- gdy
kapusty mam już poszatkowane posypuje je
solą i odstawiam na ok 3-5 minut, aby puściły sok-
kapustę wyciskam z soku i
daję do suchego naczynia- do szklanki wyciskam połowę
soku z limonki dodaję
cukier,
mleczko kokosowe i odrobinę
wody wyciśniętej z
kapust, dokładnie wymieszam- do
kapusty poszatkowanej dodaję
marchew oraz wlewam przygotowany sok, wszytko razem wymieszam i odstawiam do lodówki na ok 30 minut, aby smaki się połączyły- przed podaniem posypuję
słonecznikiem i zajadam :))

- surówka ma słodkawy posmak i nutą
kokosu coś świeżego i innego. Lubie kolorowe surówki cieszą nie tylko podniebienie ale i także nasz wzrok.Smacznego