Wykonanie
Makarony na słodko uwielbiane przez dzieci, a gdy do tego
makaron jeszcze ma smak jednych z ulubionych przypraw to uśmiech i zadowolenie na twarzy dziecka murowane no i brzuszek pełny. Nie jeden ze z nas lubi też słodką odmianę
makaronu. Tym razem zrobiłam
makaron farfalle czyli słodkie małe kokardki :) dałam im smak
waniliowy. A już gotowy połączyłam z
borówkami,
twarogiem i orzeźwiającymi listkami
mięty, oczywiście nie odbyło się to bez dodania sosu
waniliowego dla wzmocnienia smaku.

SKŁADNIKI: przepis autorski
makaron400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać do tego
mąkę pszenną 405)4
jajka dużepół łyżeczki
soli morskiej2 laski
wanilimąkę pszenną do podsypywania (405)sos1/2 laski
wanili150 ml
mleka50 ml
śmietanki 30%1,5 łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej1
żółtkook 50 gram
twarogu do posypania
borówki 1 opkilka listków
mięty świeżej

SPOSÓB WYKONANIA: wykorzystałam z tego ok 120 g na jedną porcję (resztę trzymamy w lodówce na później lub suszymy gotowe gotowe kokardki później zamykamy w suchym pojemniku.
makaron- semolinę wsypać do miski, z laski
wanili wyłuskać nasiona i wrzucić je do
mąki i na sucho rozetrzeć ze semoliną , aby nasionka się podzieliły dodać
sól i wszystko razem wymieszać- dodać do tego
jajka i wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny- po tym czasie rozwałkować na cienko płaty
makaronu, jeżeli posiadamy maszynkę do
makaronu rozwałkujemy ciasto pamiętając, aby podsypywać
mąką, aby ciasto się nie kleiło- teraz radełkiem tniemy paski i dzielimy je na prostokąciki (mi najlepiej odpowiadały 3cm szerokości i 4 cm długości

- gotowe prostokąty chwytamy pośrodku i łączymy brzegi w środeksos- odmierzamy 100 ml
mleka plus
śmietanę, wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu z wyłuskanymi ziarnami
wanili (strączek też gotujemy) dodajemy
cukier- w 50 ml mieszamy
żółtko i łyżeczkę
mąki tak, aby nie było grudek- wlewamy do
mleka i mieszamy aż zacznie gęstnieć (uważamy, aby się nam nie przypalił)- gotujemy
makaron w osolonej wodzie ok 3 minut jeżeli używamy kupnego postępujemy wedle podanej instrukcji czasu- odsączamy i podajemy z
twarogiem,
borówkami i świeżymi listami
mięty polewamy to wszystko naszym
waniliowym sosem

Danie jest pyszne a
mięta cudownie odświeża
słodycz sosu i
borówekSmacznego