Wykonanie
Testuje smaki i konsystencję wielu szyneczek tym razem padło na
szynkę z indyka i
kurczaka.
Szynka jest miękka idealna dla dzieci.
Kiełbaskę sobie przygotowałam w barierkach osłonowych z tej porcji
mięsa otrzymałam dwie
kiełbaski o wadze ok 60 dag. Własna produkcja
daję nam to, że możemy eksperymentować i znaleźć swój idealny smak i dodatki. Jeśli ktoś lubi
paprykę lub ma swoje ulubione warzywo może go wykorzystać do podbicia smaku.

SKŁADNIKI:- 1 kg
kurczaka (mój miał 1,3)- 0,4 kg piersi z
indyka- 3 płaskie łyżeczki peklosoli- 1 plaska łyżeczka
cukru pudru- 1 płaska łyżeczka
białego pieprzu- mały ząbek
czosnku- 3 płaskie łyżeczki
żelatyny- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej- 150 g
lodu- 50 ml
wodySPOSÓB WYKONANIA-
filet z indyka myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości ok 5 cm.
Kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i mielimy przez sitko o oczku 5mm, następnie
mięso z kurczaka wraz z
lodem mielimy w malakserze. ( kości z wytrybowanego
kurczaka świetnie się nadają na
wywar do zupy)-
cukier puder,
mąkę,
przyprawy i
żelatynę mieszamy z
wodą- pokrojony
filet z indyka, zmielone
mięso z kurczaka i
wodę wraz z
przyprawami wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy- tak przygotowaną masę wkładamy do woreczka(lub osłonek barierowych) i umieszczamy go w szynkowarze, zamykamy i wkładamy do lodówki na 6 godzin.- po upływie tego czasu wkładamy
szynkowar do
wody i parzymy
szynkę w tem. 80 stopni przez 1,5 h godziny- czas zaczynamy mierzyć od uzyskania odpowiedniej temperatury.- po wyjęciu z
wody studzimy i wkładamy do lodówki na 8 godzin do całkowitego stężenia.gotowe :)