ßßß Cookit - przepis na Szynka z indyka i kurczaka z szynkowara

Szynka z indyka i kurczaka z szynkowara

nazwa

Wykonanie

Testuje smaki i konsystencję wielu szyneczek tym razem padło na szynkę z indyka i kurczaka. Szynka jest miękka idealna dla dzieci. Kiełbaskę sobie przygotowałam w barierkach osłonowych z tej porcji mięsa otrzymałam dwie kiełbaski o wadze ok 60 dag. Własna produkcja daję nam to, że możemy eksperymentować i znaleźć swój idealny smak i dodatki. Jeśli ktoś lubi paprykę lub ma swoje ulubione warzywo może go wykorzystać do podbicia smaku.
SKŁADNIKI:
- 1 kg kurczaka (mój miał 1,3)
- 0,4 kg piersi z indyka
- 3 płaskie łyżeczki peklosoli
- 1 plaska łyżeczka cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
- mały ząbek czosnku
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150 g lodu
- 50 ml wody
SPOSÓB WYKONANIA
- filet z indyka myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, a następnie w paski o długości ok 5 cm. Kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i mielimy przez sitko o oczku 5mm, następnie mięso z kurczaka wraz z lodem mielimy w malakserze. ( kości z wytrybowanego kurczaka świetnie się nadają na wywar do zupy)
- cukier puder, mąkę, przyprawy i żelatynę mieszamy z wodą
- pokrojony filet z indyka, zmielone mięso z kurczaka i wodę wraz z przyprawami wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy
- tak przygotowaną masę wkładamy do woreczka(lub osłonek barierowych) i umieszczamy go w szynkowarze, zamykamy i wkładamy do lodówki na 6 godzin.
- po upływie tego czasu wkładamy szynkowar do wody i parzymy szynkę w tem. 80 stopni przez 1,5 h godziny
- czas zaczynamy mierzyć od uzyskania odpowiedniej temperatury.
- po wyjęciu z wody studzimy i wkładamy do lodówki na 8 godzin do całkowitego stężenia.
gotowe :)
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/01/szynka-z-indyka-i-kurczaka-z-szynkowara.html