Wykonanie
Co sobotę staram upiec się coś słodkiego, tym razem padło na "mamo zrób mi
chleb cynamonowy" Moi wszyscy domownicy kochamy
cynamon, więc nie czekałam długo i zabrałam się za pieczenie
chleba. W domu obowiązkowo muszą znajdować się
drożdże oraz kilka rodzai mąk. Testowałam kilka przepisów, zwłaszcza jeden okazał się być totalną klapą. Na ratunek przyszła niezawodna Nigella Lawson oboje z córka ją kochamy:). Ważne też jest w tym przepisie czas czekania już po dobrej godzinie możemy zajadać pyszności..Uwielbiamy chrupiący wierzch
chlebka, .......a szkoda, że nie można przekazać tego cudownego aromatu unoszącego się po całym domu.

SKŁADNIKI z tej porcji zrobiłam 2
chlebki (z tradycyjnej keksówki)- 700 gram przesianej
mąki (użyłam typ 550)- 100 gram
cukru- 1 łyżeczka
soli (użyłam morskiej)- 42g świeżych
drożdży (lub 21 g suchych)- 100 g
masła- 400 ml
mleka- 2
jajkaNADZIENIE
CHLEBKA- 100 g
masła- 100 g
cukru (użyłam brązowego)- 2 łyżki
cynamonuDO POSMAROWANIA- 1
jajko- łyżka
mleka
SPOSÓB WYKONANIA :- rozpuszczam
masło i odstawiam je, aby wystygło. W połowie
mleka(lekko podgrzane ) rozkruszam
drożdże i wsypuję do nich łyżkę
cukru odstawiam w ciepłe miejsce, aby
drożdże ruszyły- przesiewam
mąkę z
solą , do miseczki wbijam
jajka i
cukier ubijam je lekko po czym dodaję do tego resztę
mleka i ostudzone mało, wszystko razem mieszam ze sobą- do wyrabiania ciasta użyłam maszynki do
chleba i wedle zasad najpierw wlałam
mleko z
masłem do tego
drożdże a na to wsypałam
mąkę i ustawiłam program na mieszanie (mieszanie trwa 10 min po czym ponownie włączyłam mieszanie, aby ciasto było elastyczne i lśniące- dla tych co nie mają maszynki do
chleba składniki ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto ok 15 min- po czym odstawiamy przykryte ściereczką na ok 30 min.- po czasie wyrastania, ciasto odgazujemy (kilka
razy ponownie wyrobimy) rozwałkujemy na prostokąt (miej więcej na wymiar foremki, foremkę wykładamy papierem do pieczenia)- cisto smarujemy
masłem(roztopionym) po czym posypujemy go mieszanką z
cukru i
cynamonu i zwijamy ciasno w rulon.-
ostrym nożem przecinamy na pół- zwijamy w warkocz-
doda mu to cudownego wyglądu- bułeczki wykonałam tak zwinęłam w rulon i pocięłam na kawałki ok 5 cm szerokości- przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min- w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni- pieczemy ok 30 min na złotawy kolor (trzeba obserwować piekarnik )

Są przepyszne słodkie,
cynamonowe idealne do
mleka na śniadanie i deser