Wykonanie
Dodatki do dań często grają dużą role przy obiedzie i nie tylko, a możliwości jest całe mnóstwo. Tym razem postawiłam na
kapustę czerwoną zasmażaną podawaną na ciepło. Często gości na naszym
stole. Robię ja w dwojaki sposób na prosto czyli babciny sposób
kapusta,
cytryna,
sól,
bulion warzywny lub na "bogato" z
rodzynkami lub
żurawiną z
octem balsamicznym,
winem wytrawnym. Tyle ile domów tyle zapewne przepisów i sposobów na tą samą
kapustę czerwoną.

SKŁADNIKI:-
kapusta czerwona 1szt- szklankę
bulionu warzywnego (klik)-
sól- świeżo zmielony
pieprz-
liść laurowy 2szt-
sok z cytrynyzasmażka do
kapusty- 3 łyżki
masła- 3 łyżki
mąki- 1- 1 , 5 szklanki wrzątkudo wersji na "bogato"-
żurawiny garść lub
rodzynki-
wino wytrawne ok 100ml-
ocet balsamiczny do smaku- jeżeli lubimy pyszne też są
orzechy włoskie wcześniej uprażone na suchej patelni , aby urozmaicić teksturę dania oraz smak

SPOSÓB WYKONANIA :-
kapustę poszatkować na szatkownicy lub pociąć drobno nożem,- do garnka z grubym dnem wlać szklankę
bulionu warzywnego oraz wrzucić
liść laurowy- i powoli wrzucać warstwy
kapusty posypując ją
solą- zacząć dusić
kapustę na średnim ogniu, gdy zmięknie dodajemy świeżo zmielony
pieprz oraz doprawiamy
sokiem z cytryny w razie potrzeby do wydobycia smaku dodajemy odrobinę
cukru- gdy
woda już nam wyparowała i
kapusta zaczyna nam się przypalać możemy podlać odrobiną
wody- gdy chcemy zrobić wersję rozszerzoną dodajemy powyższe składniki wedle uznania i wymogów naszego podniebienia- gdy
kapusta nam się dusi robimy zasmażkę, rozpuszczamy
masło na patelni i dosypujemy do niej
mąkę i mieszamy, aby nie było grudek- gdy masa jest jednolita wlewamy powoli ciepła
wodą ciągle mieszając- tak przygotowaną masę wlewamy do naszej doprawionej miękkiej
kapusty i mieszamy, aby się nie przypaliła.- gotowe
kapustę podajemy jako ciepły dodatek świetnie komponuje się z gulaszem,