Wykonanie
Moja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do
ziemniaków lub
kaszy. Z
mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady, kupny sos ma tak dłu....uuugą listę składników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować
mięso, użyjemy do tego kości od
karkówki lub
schabu czy
żeberek.
SKŁADNIKI:kości od
karkówki (lub inne
schabu,
żeberek)3 kg
marchew 3 szt
pietruszka korzeń 1 szt
seler naciowy 1 szt
cebula 2 szt
czosnek 1 szt
por kawałek części białej
sól różowa (można użyć morskiej)zamiast przypraw użyłam bulionetki
mięsnej (klik)jeżeli takiej nie posiadamy to dodajemy
przyprawy wedle uznaniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- kości myjemy osuszamy i solimy- smażymy na patelni na brązowy kolor,
między czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni- jak obsmażymy kości wkładamy je jeszcze na 20 min do piekarnika, aby dopiec
doda to smaku sosu ( im bardziej
mięso jest brązowe to ciemniejszy sos)- gdy kości dochodzą w piekarniku, obieramy warzywa kroimy na większe kawałki, układamy na blaszce polewamy
oliwą i posypujemy
solą morską.- wkładamy na 15 minut do piekarnika i równie je przypiekamy
doda to smaku i koloru- gdy kości i warzywa są gotowe układamy w garnku jedną partię kości na to w środek warzywa i kolejną partię kości
- zalewamy wszytko zimną
wodą i gotujemy ok 1h- po ugotowaniu przecedzamy do innego garnka doprawiamy i jeszcze chwilę gotujemy- aby sos był bardziej ciemny możemy zrobić karmel na patelni podlać
woda i dodać do sosu- jednym ze sposobów też jest zaparzyć w szklance
kawę zbożową i dodać ja do sosu ja ten sposób wykorzystałam- aby sos był gęściejszy możemy go powoli odparowywać lub zagęścić zasmażką- zasmażkę ( upala się na suchej patelni
mąkę i podlewa
wodą ) wlewamy do sosu i zagęszczamy go chwilę podgotujemy-
sos jest już gotowyWSKAZÓWKI :- sos gorący możemy wlać do słoików odwrócić do góry dnem tak przygotowany potrzyma nam długo- można go po porcjować i zamrozić w pojemniczkach- do sosu można równie dobrze dodać
grzyby suszone jak lubimy czy
sos sojowy- to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków
smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np.
woda z
ogórków kiszonych czy
czerwone wino doda mu wykwintnego smaku- można równie dobrze ten sos przed zagęszczeniem wykorzystywać jako bazę do innych
sosów, dlatego warto zawsze pod ręką
mieć sos zamrożony lub spasteryzowany.
Smacznego