ßßß Cookit - przepis na Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec

Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec

nazwa

Wykonanie

Od dawna za mną chodzi prawdziwy chleb razowy na zakwasie. W obecnych czasach często chleb razowy udaję razowego, jak pytam czy razowy to słyszę odpowiedź tak , jak pytam razowy prawdziwy to słyszę no... ale aby miał kolor razowego dodane jest kakao...... Postanowiłam więc zrobić sama. Przepis, który przypadł mi od razu do gustu znalazłam na MojeTworyPrzetwory . Mój pierwszy tatterowiec zrobiłam wedle podanego przepisu, więc w całości go podyktuję
SKŁADNIKI:
- 400g zakwasu razowego płynnego
- 150 ml wody (ja dałam 200ml, zależy ile mąka wypije)
- 100 g mąki żytniej/pszennej razowej
- 300g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka demerary
SPOSÓB WYKONANIA:
- wszystkie składniki wymieszałam w robocie do pieczenia chleba, ciasto jest luzie i lepkie
-
- po wymieszaniu pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia
- po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki oliwą i wysypaną płatkami żytnimi
-
- naoliwiłam i posypałam płatkami
- przykrywam folia nasmarowaną oliwą i pozostawiam do powolnego wyrośnięcia ma wyrastać kilka godzin (u mnie trwało to ponad godzinę bo chlebek zaczął uciekać z formy)
- wstawiłam do zimnego piekarnika i nastawiłam na 200 stopni, po pół godzinie wsunęłam na sód małą foremkę z wodą
- piekłam nie całą godzinę ( wszytko zależy od naszego piekarnika, trzeba obserwować )
- po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce
WSKAZÓWKI
- przed pieczeniem posypać można makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem.
- można również po godzinie dopiekać chleb bez formy
Jest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim chlebem razowym w moim domu. Pamiętam zapach pieczonego chleba z dzieciństwa i znak krzyża dziadków jak rozkrawali pierwszy kawałek.
Oto on :)
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2013/10/moj-pierwszy-chleb-razowy-tatterowiec.html