Wykonanie
Od dawna za mną chodzi prawdziwy
chleb razowy na zakwasie. W obecnych czasach często
chleb razowy udaję
razowego, jak pytam czy
razowy to słyszę odpowiedź tak , jak pytam
razowy prawdziwy to słyszę no... ale aby miał kolor
razowego dodane jest
kakao...... Postanowiłam więc zrobić sama. Przepis, który przypadł mi od razu do gustu znalazłam na MojeTworyPrzetwory . Mój pierwszy tatterowiec zrobiłam wedle podanego przepisu, więc w całości go podyktujęSKŁADNIKI:- 400g zakwasu
razowego płynnego- 150 ml
wody (ja dałam 200ml, zależy ile
mąka wypije)- 100 g
mąki żytniej/pszennej razowej- 300g
mąki pszennej chlebowej- 1 łyżka
soli morskiej- 1 łyżeczka demerarySPOSÓB WYKONANIA:
- wszystkie składniki wymieszałam w robocie do pieczenia
chleba, ciasto jest luzie i lepkie
-- po wymieszaniu pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia- po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki
oliwą i wysypaną
płatkami żytnimi-- naoliwiłam i posypałam
płatkami- przykrywam folia nasmarowaną
oliwą i pozostawiam do powolnego wyrośnięcia ma wyrastać kilka godzin (u mnie trwało to ponad godzinę bo chlebek zaczął uciekać z formy)- wstawiłam do zimnego piekarnika i nastawiłam na 200 stopni, po pół godzinie wsunęłam na sód małą foremkę z
wodą- piekłam nie całą godzinę ( wszytko zależy od naszego piekarnika, trzeba obserwować )- po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratceWSKAZÓWKI- przed pieczeniem posypać można
makiem,
otrębami, nasionami
kolendry,
płatkami żytnimi,
sezamem.- można również po godzinie dopiekać
chleb bez formyJest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim
chlebem razowym w moim domu. Pamiętam zapach pieczonego
chleba z dzieciństwa i znak krzyża dziadków jak rozkrawali pierwszy kawałek.Oto on :)