ßßß
Serniczek wyszedł naprawdę smaczny, czekoladowy spód na bazie płatków kukurydzianych, serowa pianka i galaretka z truskawkami i malinami, które przywołały wspomnienie lata w te szare dni.Spód100 g płatków kukurydzianych2 łyżki wiórek kokosowych1/2 kostki masłatabliczka gorzkiej czekoladyCzekoladę z masłem rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliło (można to tak jak ja zrobić w kuchence mikrofalowej). Gorące wylewamy do pokruszonych wcześniej płatków zmieszanych z wiórkami i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) i uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.Masa serowa350 g serka twarogowego (tym razem delikate z biedronki)opakowanie (330 ml) śmietany 30%4 łyżeczki żelatyny1 galaretka o smaku owoców leśnychmrożone owoce ( u mnie truskawki i maliny)Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (ok 1/2 szklanki). Oddzielnie rozpuszczamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy żelatynę z serkiem, dodajemy śmietanę i wykładamy na kukurydziany spód. Układamy owoce i polewamy tężejącą galaretką, odstawiam do stężenia galaretki i gotowe.


