Wykonanie
Wracam po świątecznym szaleństwie, lenistwie i obżarstwie. To był piękny czas z ludźmi, których kocham, ze spacerami, długi rozmowami o niczym, uśmiechami i delektowaniem się chwilą.Wracam w Nowym Roku, który zaczął się pięknie i mam nadzieję, że cały będzie równie udany jak sylwestrowa noc i tego również Wam życzę. :)

Po świątecznych wydumanych ciastach naszła mnie ochota na coś prostego i szybkiego w wykonaniu, bo
ciastko do
kawy być powinno. Podzielę się dziś z
Wami, moja wersją tradycyjnego pleśniaka. Wersją
jabłkową, która z reguły wychodzi bardziej wilgotna i znika w tempie niemal ekspresowym.Składniki:5 jaj1 szklanka i 3 łyżki
cukrucukier waniliowy1
margaryna3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakao3 łyżki
bułki tartejszczypta
soli4-5
jabłekcynamon
Oddzielamy
białka od
żółtek. Mieszamy ze sobą
mąkę, 3 łyżki
cukru,
cukier waniliowy proszek do pieczenia, dodajemy
żółtka oraz zimną
margarynę i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę
mąki. Następnie dzielimy je na 3 części, do jednej dodajemy
kakao i zagniatamy, aż uzyskamy jednolity brązowy kolor. Brązową i jedną białą cześć chłodzimy przez godzinę w lodówce. Druga białą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli i
cukrem na lśniącą pianę. Białe ciasto rozwałkowujemy, posypujemy
bułką tartą (wchłonie ona nadmiar soku z
jabłek) wykładamy
jabłka i posypujemy
cynamonem jeśli ktoś lubi. Przykrywamy rozwałkowanym brązowym plackiem, na który wykładamy pianę z
białek. Na nią ścieramy zamrożone białe ciasto. Całość pieczemy ok 45 minut w 180 st C.Smacznego