Wykonanie
Placuszki to wspaniałe i stosunkowo szybkie do przygotowania danie. Można je zrobić na słodko lub na wytrawnie. A jeżeli wykorzystuje się do tego maszynę do naleśników, to nie tylko robi się je szybko (duża, szybko nagrzewającą się powierzchnia), ale na dodatek dietetycznie, ponieważ nie wymaga ona tłuszczu.Dziś postanowiłam przygotować placuszki wytrawne, a la włoskie, z wykorzystaniem
suszonych pomidorów, czarnych
oliwek oraz
kaparów. Brzmi fantastyczne prawda?! Do przygotowania ciasta użyłam masy jogurtowej, z której robiłam placuszki
jogurtowe na słodko, ponieważ to ciasto było wspaniale puszyste, pominęłam jedynie
cukier i
aromat waniliowy. Polecam serdecznie, bo te placuszki są pyszne! :)

Składniki :szklanka
mąki0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,25 łyżeczki
sody oczyszczonej1
jajko125ml
mleka200g
jogurtu greckiegosłoiczek
pomidorów suszonych w
oliwiemały słoiczek czarnych
oliwek bez pestek1 łyżeczka
kaparów
Przygotowanie :Do miski wsypać,
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić
jajko, wlać
mleko i
jogurt - wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Pomidory dokładnie zmiksować,
kapary drobno posiekać, a
oliwki pokroić w plasterki, dodać wszystkie te składniki do ciasta i delikatnie wymieszać.Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu formując placuszki. Smażyć dłuższa chwile, aż ciasto na wierzchu będzie prawie suche, delikatnie odwrócić i smażyć druga stronę.

Smacznego!