ßßß Cookit - przepis na Kulki z tuńczyka na ananasie

Kulki z tuńczyka na ananasie

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam Wam wspaniałą i bardzo smaczną przekąskę, która idealnie nadaje się na Wielkanocny stół, ale także na każdą inną imprezę. Kulki z tuńczyka na ananasie smakują wyśmienicie i wyglądają bardzo ciekawie - Wasi goście będą nią zaintrygowani. Co więcej jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, każdy sobie poradzi. Mówiąc szczerze nie mam pojęcia czemu do tej pory ten przepis nie pojawił się na blogu, wielkie przeoczenie z mojej strony, ponieważ ta przystawka jest fantastyczna! Przepis na nią znalazłam lata temu, gdzieś w internecie, a dziś dzielę się nim z Wami. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak i mnie.
Składniki :
puszka ananasa w plastrach (zachować zalewę)
puszka tuńczyka w zalewie
sok z cytryny do skropienia tuńczyka
2 jajka ugotowane na twardo
pół opakowania fety (100-150g)
niewielki pęczek koperku
łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego, ewentualnie łyżka majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie :
Plastry ananasa odsączyć na sicie, płyn zachować.
W misce wymieszać odsączonego i skropionego sokiem z cytryny tuńczyka, starte na tarce o grubych oczkach jajka i pokruszoną fetę oraz posiekany koperek, wlać niewielką ilość zalewy z ananasa i dodać łyżkę jogurtu (lub majonezu), aby całość się lepiła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Plastry ananasa ułożyć na talerzu. Z masy tuńczykowej formować kulki i układać je na ananasie. Gotowe! Przed podaniem można schłodzić.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/03/kulki-z-tunczyka-na-ananasie.html